Tropické počasí uplynulých dní lákalo k vodě tisíce lidí. Nejinak tomu bylo u přehradní nádrže Rozkoš u České Skalice. Východočeské moře, jak je mnohými nazývané,  má však právě během horkých dní velký problém. Je jím kvalita vody u autokempingu u České Skalice.

Pomoci vyřešit tento letitý problém, který spoustu lidí  odrazuje, má přírodní koupací biotop. Když vše půjde hladce, začal by se stavět už příští rok.

„Vyrazili jsme se koupat v pondělí a v kempu u Skalice je voda už prostě blee," sdělila Jana Voborníková, která se proto vydala spolu se synem na loďce až dále od břehu, aby si užili koupání v čistější vodě.

Hygienici doporučují se po koupání v Rozkoši u autokempu osprchovat. „Vzhledem ke zvýšenému výskytu sinic, chlorofylu a snížené průhlednosti by se již mohly u vnímavých jedinců vyskytnout zdravotní potíže. Doporučuje se proto osprchovat po koupání čistou vodou," sdělila Veronika Krejčí z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje po posledních výsledcích rozborů vzorků vody.

Jenže tato zhoršená jakost vody v lokalitě u autokempinku u přehradní nádrž Rozkoš není výjimkou posledních dní. V létě je skoro kolorytem, a to už řadu let.

Špatná voda odhání turisty

Protože voda v přehradě není pro koupání dlouhodobě vhodná, odrazuje to mnoho lidí, což ovlivňuje i návštěvnost kempu. Kapacita je tři a půl tisíce lidí, ale skutečná návštěvnost je tomu hodně vzdálená. „Návštěvnost klesá, je v průměru 1200 lidí za sezónu," uvedl provozovatel autokempu Jan Šnajdr.

Další turisté, potencionální návštěvníci či uživatelé služeb pak nezavítají ani do České Skalice a okolí.  Město přitom z turistického ruchu během léta, kdy tisíce turistů míří i do nedalekých Ratibořic, profituje. Navíc okolo Rozkoše se plánuje stavba cyklostezky, která by ji propojila s už osvědčenou cyklostezkou mezi Hradcem Králové a Kuksem. To by sem přilákalo další stovky, možná tisíce turistů. Proto chtějí Českoskaličtí  stav koupání u kempu vyřešit co nejdříve.

Původně se uvažovalo o záměru postavit v kempu nový bazén, jenže tento záměr by byl příliš finančně nákladný, proto byl tento plán odsunut na vedlejší kolej. Kdo by se však nechtěl opět koupat v čistém východočeském moři, užít si to, osvěžit se a nebát se, že si odnese nějakou vyrážku nebo jiné zdravotní problémy. Podle představitelů města je proto rozumnou cestou, jak dostat turisty zpět do kempu i do města, vytvoření přírodního biotopu s vodními rostlinami. „Z pohledu koupání se nejlépe jeví koupací jezírka. Nejsou tak nákladná a jsou ohleduplná k životnímu prostředí," vysvětluje českoskalický starosta Martin Staněk.

V souvislosti s tímto záměrem se před nedávnem sešli představitelé města a několik zastupitelů se zástupci stavební a projektové společnosti, která má projekt na takovéto koupací biotopy.

Jde o přírodní koupaliště, kdy stěny i dno bazénu jsou potaženy zelenkavou fólií, která zvýrazňuje přírodní zbarvení vody. Koupaliště využívá přírodních funkcí rostlin a živočichů. Voda je čištěna bez přidání chemických a desinfekčních přípravků. Nevypouští se, ale cirkuluje a opět se čistí v uzavřeném okruhu.

Vodu čistí speciální rostliny

„O čistotu vody se starají speciální rostliny, které se nacházejí v oddělených regeneračních nádržích, kam „špinavá" voda putuje pomocí čerpadel. Zde proběhne přes kořeny rostlin přirozený čisticí proces a malým potůčkem již odtéká čistá voda zpět do koupací nádrže. Systém je vybaven také sběrači mechanických nečistot," vysvětlil Milan Barták ze  společnosti, která se projektem na koupací biotopy zabývala.

Nádrže by měly doplnit laguny

Na Rozkoši by podle projektu byly ke koupání dvě nádrže pro děti, pro plavce i neplavce. Ty by doplnily biologické laguny s devíti flísovými filtry. Přes snadnou údržbu, vysokou účinnost a relativně nízké náklady je třeba zajistit pracovníka, který se bude o chod biotopového koupání pravidelně a svědomitě starat. „K biotopu musí mít člověk vztah, protože rozhodující je kvalita vody. Proto je třeba mít pracovníka, který bude zodpovědně provádět pravidelnou údržbu," uvedl Vojtěch Doležal z projektové společnosti. Při provozu se navíc filtry nesmí zanést nečistotami. Musí se pravidelně čistit.

Projektová dokumentace na celý projekt, která bude zahrnovat také šatny, umývárny, WC a zázemí, přijde na více než 400 tisíc korun. Samotná realizace pak bude stát zhruba 15 milionů korun. A když vše půjde hladce, mohlo by se začít už za rok. „Aktuálně se pracuje na povolení. Potom budeme hledat podporu z externích finančních zdrojů pro výstavbu, která bude zahájena nejdříve v příštím roce," prozradil starosta Martin Staněk.

Voda je na každém břehu rozdílná

Když se však hovoří o zhoršené kvalitě vody v přehradní nádrži Rozkoš, neznamená to, že se to týká celé přehrady, jak je někdy mylně interpretováno.

Co platí na jednom břehu, neplatí na druhém.  Potýkání se se sinicemi a hladina okupovaná vodním květem, případně někdy i voda prohlášená hygieniky za už nevhodnou ke koupání, to vše platí jen pro severní část Rozkoše.

Na jihu je vše jinak a voda zde může být čistá. Varování o zhoršené kvalitě vody ale lidi často odradí i od toho, dát čistší části jakoukoliv šanci. Možná by se odvážili jih přehrady více navštěvovat, pokud by tam hygienici odebíraly vzorky stejně jako na severu.

Důvod, proč tomu tak není, je ale poměrně jasný. U autokempinku je zkrátka oficiální veřejné koupací místo kvůli třítisícové kapacitě kempu, upraveným travnatým plážím, možnosti osprchování a upravenému vstupu do vody. Jde proto očekávat, že se tam bude koupat velký počet osob. V jižní části nádrže podle hygieniků takové místo není, vzorky zde proto neodebírají.

Hynek Šnajdar, Pavel Bednář