Za necelé dva měsíce zpestří život návštěvníků Krkonoš Stezka korunami stromů. Staví se v Janských Lázních nedaleko Hoffmanovy boudy a míří do finále.

Jak v pondělí oznámili investoři, práce pokračují podle plánu a otevření nové atrakce začátkem července zřejmě nic nebrání. „Podstatná část dřevěné konstrukce má zřetelné obrysy, v těchto dnech jsme začali vztyčovat dřevěné nosníky vyhlídkové věže. Využití speciálních technologií pomáhá minimalizovat zásahy do okolní přírody," uvádí jednatel společnosti Stezka korunami stromů Krkonoše Filip Pekárek. Jeho slova korespondují s hlavní ideou stezky, tedy s posilováním pozitivního přístupu k přírodě a její ochraně. Tři vytvářené didaktické stanice návštěvníkům nabídnou zajímavé informace o místním ekosystému. Stezka je zavede do korun krkonošských smíšených lesů, nabídne podzemní kořenové části, a pohled tam, kam se v Krkonoších ještě nikdo nepodíval. Pod lesní půdu. „V jeskyni o rozloze 400 čtverečných metrů připravujeme rozsáhlou expozici ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku," přibližuje Filip Pekárek.

Stezka korunami stromů je skoro hotová. Srdcem věže povede tobogánZdroj: ArchivZábavnou a nenucenou formu seznámení lidí se specifiky přírody oceňuje i ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „Jsme rádi, že stezka vzniká a můžeme jejím prostřednictvím veřejnost seznámit s pestrostí krkonošské přírody," konstatuje Hřebačka. Nová atrakce má přilákat zájem turistů o Krkonoše především v letním období, ale bude přístupná celoročně. Kromě Štědrého dne. „Takový projekt v Krkonoších chyběl a my jsme samozřejmě rádi, že vzniká na úpatí Černé hory, ve městě, které je pro turisty výchozím bodem pro různé výlety. Nabídneme něco nového a obohatíme jejich zážitky," těší se starosta Janských Lázní Jiří Hradecký.

A že budou zážitky lákavé, je už předem jasné. Kromě krásných pohledů do přírody totiž investoři slibují také tři adrenalinové zastávky a suchý tobogán, který povede vyhlídkovou věží. Stezka se potáhne z podzemí jako had mezi stromy v délce 1300 metrů a vystoupá až 23 metrů vysoko. Očekává se, že ročně atrakci navštíví nejméně 200 tisíc turistů. Janské Lázně se tak mohou připravit na pořádný nápor.