„Usilujeme o další opatření na zvýšení bezpečnosti na silnici I/35, kde od roku 2012 přišlo o život již 22 lidí. Střídavé trojpruhy by mohly pomoci v úseku od Litomyšle po hranici s Olomouckým krajem, kde to šířka vozovky umožňuje," sdělil hejtman Netolický.

Jak dodal, premiér mu slíbil, že požadavek v písemné podobě obratem předá Ministerstvu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic ČR, aby k tomu zpracovaly dopravní studii. Samotná realizace by neměla být pro stát náročná, náklady se budou pohybovat v řádu jednotek milionů korun.

Hejtmanství se rozhodlo bojovat proti rostoucímu počtu usmrcených osob na I/35 i přesto, že se jedná o silnici v majetku státu. Kraj vypracoval informační kampaň, jejímž hlavním mottem je slogan: „Řiďte tak, aby nikdo nikomu nechyběl."

„Jednáme s ŘSD a policií o doplnění vodorovných a svislých dopravních značení, která řidičům usnadní odhad bezpečné vzdálenosti. Rovněž jsme se dohodli s obcemi na I/35 a policií  na zakoupení moderního radaru a vyčlenění policejního vozidla navíc, které na silnici zajistí častější kontroly," dodal hejtman.

Provoz na frekventované I/35  nyní narostl kvůli uzavírkám na opravované brněnské dálnici D1.

(Pardubický kraj)