Na pět let naplánovala radnice v Hostinném masivní investiční akci za 102 milionů korun.

Zásadním způsobem má proměnit místní sídliště, nejobydlenější část města. Více než čtyřicet let od výstavby zanechalo na jeho podobě viditelnou stopu a občané dlouho volali po opravách. Zbídačené cesty, rozpadlé chodníky, zoufalý nedostatek parkovacích míst. Na jaře se ledy rozhýbaly. „Už byl nejvyšší čas! Čtyřicet let se tady nic nedělo,“ hartusili obyvatelé letos v dubnu, kdy se mezi paneláky, z nichž ten první byl postaven v roce 1966, vydaly stroje. S plány na rekonstrukci sídliště, kde nyní žije 831 obyvatel, se začalo již v roce 2012. Loni ji schválilo zastupitelstvo. Letos práce začaly a podle naplánovaných etap mají trvat ještě další čtyři roky.

Sídliště v Hostinném má omládnout za sto milionů
Sídliště omládne za sto milionů

Podařilo se již vybudovat dvě parkovací plochy. Jejich počet významně naroste. K původním 155 parkovacím místům přibude 226 nových a kapacita tak stoupne celkově na 381. K tomu se připojí opravy chodníků a dalších komunikací. „Bylo to už opravdu nutné, jsou ve špatném stavu,“ připustila starostka Hostinného Dagmar Sahánková. Souběžně dochází ke kompletní výměně letitého plynovodního potrubí, kterou nezajišťuje město, nýbrž innogy (dříve RWE). Proto bylo nutné obě akce zkoordinovat.

Kvůli obnově až šedesát let starých inženýrských sítí bylo letos vykáceno 52 stromů, v příštím roce půjde k zemi dalších deset. Po dokončení první a druhé etapy stavebních prací město vysadí 144 nových stromů, 6711 keřů a 2687 trvalek.

Hostinné ušetřilo hned při startu rekonstrukce a revitalizace sídliště pět milionů. Ve veřejné soutěži se totiž podařilo stlačit cenu ze 14,5 na 9,6 milionu korun. „I proto chceme už letos na přelomu října a listopadu vypsat výběrové řízení na druhou etapu, která se nejvíce zaměřuje na výměnu vodovodů a kanalizace. Pokusíme se znovu dostat na nižší cenu než plánovanou v rozpočtu,“ upřesnila starostka. Město financovalo první etapu ze svých peněz. Na investice přijalo úvěrový rámec. Úvěr zatím nečerpalo, zkusí získat dotační prostředky. „Jasně jsme řekli, že revitalizaci sídliště odstartujeme i bez zajištěné dotační podpory,“ uvedla Dagmar Sahánková.

V centru roste moderní autobusové nádraží

Od nového roku se bude v Hostinném cestovat z moderního autobusového nádraží.

Nový dopravní terminál za 26 milionů korun vyroste v centru města na ploše původního nádraží, kde nebylo kromě železných tyčí a jízdních řádů zhola nic. Ročně se na něm vystřídá 163 tisíc cestujících. Výstavba bude hrazena z devadesáti procent z dotací regionálního operačního programu. Zhotovitelská firma se pustila do práce koncem července, hotovou stavbu má předávat 20. prosince. Autobusové zastávky byly přesunuty do Školní ulice v blízkosti školy, družiny a umělecké školy. Hlídkují tam asistenti prevence kriminality a městští strážníci. „S vidinou nového autobusového nádraží je potřeba čtyři měsíce tuto dočasnou situaci zvládnout,“ řekla starostka Hostinného Dagmar Sahánková. K terminálu se přidá v příštím roce projekt nové koncepce přilehlého parku s přístupem k vodnímu náhonu, který osvěží tamní lokalitu.

TOHLE UŽ NE! V Hostinném se těší na nové nádraží.Zdroj: DENÍK/Jan Braun

TOHLE UŽ NE! V Hostinném se těší na nové nádraží.

Terminál v Hostinném
Konečně pořádné autobusové nádraží! Hostinné postaví moderní terminál