Slovo dieta znamená pro tělo určitá omezení v příjmu potravy. Jak to tak bývá, zakázané jsou převážně ty potraviny, které máme nejradši. Ať už se jedná o knedlíky, čokoládu, banány, či třeba brambory. Dodržování diet velmi často ztroskotá právě na jednotvárnosti jídelníčku.

Vymýšlí recepty pro svou dceru

Prostřednictvím dnešního dílu naší pravidelné rubriky bychom chtěli poděkovat paní Vlastě Friedlové. Ta pro svou dceru Radku vymýšlí stále nové dietní recepty, které se příliš neliší od normálních nedietních. Její recepty pro dietu StředaForm najdete na stránkách www.nadvaha.cz, nechte se inspirovat. Radka Friedlová má také shozených 20 kilogramů. Nápady její maminky vám dokáží, že i při redukční dietě se můžete stravovat chutně. Velkou výhodou těchto receptů je to, že si na nich pochutnají všichni, i ti, co nejsou na dietě. Vy nemusíte vymýšlet zvláštní jídlo pro sebe a pro zbytek rodiny. Zde vám přinášíme malou ochutnávku:

Vuřtguláš zahuštěný cuketou

Ingredience: 100 g točeného salámu, 1 malá cibule, 1 středně velká cuketa, červená mletá paprika, sůl.

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno. Salám nakrájíme na malá kolečka. Cuketu uvaříme, slijeme vodu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku do zlatova. Přidáme salám, osolíme ho a posypeme červenou paprikou. Zalijeme trochou vody a necháme chvilku povařit. Nakonec vuřtguláš zahustíme rozmixovanou cuketou.

Plněná roláda z kuřecího masa

Ingredience: 200 g kuřecího masa, 1/2 malé cibule, šunka, rajče, hořčice, sůl.

Postup: Cibuli nakrájíme na půlměsíce. Rajče nakrájíme na kolečka. Maso rozklepeme na tenké plátky. Plátky posolíme a potřeme trochou hořčice. Dáme na ně plátek šunky (nebo slaniny), trochu nakrájené cibule a 2 plátky rajčete. Maso zabalíme a spojíme pomocí párátek. Takto hotové rolády dáme dusit a průběžně podléváme.

Leoš Středa pomáhá hubnout čtenářům

Máte kila navíc? Chcete hubnout? Napište a ptejte se na diety, cvičení na hubnutí či správný jídelníček. Posílejte své otázky e-mailem na: hubnetesdoktorem@denik.cz. Poradí vám MUDr. Leoš Středa, který přednáší o hubnutí a léčbě obezity na 1. lékařské fakultě v Praze. Píše o hubnutí odborné knihy, popularizuje zdravou stravu, diety a kosmetiku. Se spoluautory (Profesor Rajko Doleček a MUDr. Kateřina Cajthamlová) letos vydal publikaci Nebezpečný svět kalorií. Každý týden jezdí do ordinace v České Třebové, kde se hubnout a zhubnout pod jeho dohledem úspěšně snaží stovky čtenářů Deníku. Čtenáři, kteří se na našich stránkách podělí s ostatními o své zkušenosti během diety, jsou motivací těm, kteří ještě s hubnutím váhají.