VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Osladit život si můžete medem, stévií, melasou i sirupy

Východní Čechy - Minulý týden jsme se zabývali umělými sladidly, která jsou nejčastěji používána jako náhražka cukru. Na tuto alternativu se obracejí hlavně lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů přijímat přírodní cukr.

11.5.2016
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: Michal Horák

Mnohdy jsou umělá sladidla součástí jídelníčku také v případě snižování hmotnosti v rámci redukčního jídelníčku.

Čím ale nahradit cukr, aniž bychom museli sáhnout po uměle vytvořených látkách?

Nejběžnějším sladidlem používaným namísto cukru je med. Ten se v jídelníčku objevuje již několik set let. Kromě toho, že je sladký, je také velmi zdravý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a je plný antioxidantů. Na trhu můžeme sehnat několik druhů medu různé kvality. Ten nejkvalitnější med je k dostání přímo u včelařů a poznáme ho podle jeho tmavé barvy.

Velmi oblíbeným a v posledních letech také moderním sladidlem se stala stévie. To je rostlina, která je zhruba třicetkrát sladší než cukr. Její sladkou chuť objevili lidé v Jižní Americe před více než tisíci lety. Stévie je výborná při redukčních dietách, protože neobsahuje téměř žádné kalorie. Navíc je také zdravá, má protizánětlivé účinky a nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Vedlejším produktem při zpracování cukrové třtiny je melasa. Je to hustý tmavý sirup, který se využívá především při pečení koláčů a výrobě sušenek. Lze ho také použít při výrobě omáček a ovocných džemů. Melasa je samozřejmě také zdravá. Obsahuje asi tři procenta bílkovin, většinu vitamínů B komplexu, také obsahuje mnoho minerálů a řadu stopových prvků.

Sladké sirupy

Když se řekne sirup, většina lidí si představí sladkou šťávu, kterou nejraději pijí děti. Do povědomí se pomalu ale jistě dostávají také sirupy, kterými se sladí hlavně v rámci zdravých jídelníčků a zdravé životosprávy. Tyto sirupy jsou vyráběny z ovoce či z obilovin.

Nejznámější je javorový sirup, který je vynikající k lívancům a palačinkám. Vyrábí se z mízy javoru a obsahuje antioxidanty, stejně jako med. Je sice méně sladký než med, ale svou chuť si dokáže zachovat i při vyšších teplotách. Proto je vhodný na vaření i pečení.

Dalším sirupem je například agávový, který je mnohem sladší než cukr. Má nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Při hubnutí není však příliš vhodný, protože obsahuje velký podíl fruktózy.

Méně známý je pak sirup rýžový, který je vyráběn z hnědé celozrnné rýže. Je velmi podobný světlému medu. Jeho glykemický index je na rozdíl od agávového sirupu velmi nepříznivý. Zároveň také obsahuje velké množství kalorií, což přispívá ke vzniku obezity. Pro diabetiky je nevhodný právě kvůli svému glykemickému indexu.

Zkuste nahradit klasický rafinovaný cukr některým jiným přírodním sladidlem. Žáci střední školy Euroinstitut si to zkouší v rámci příprav zdravých pokrmů při výuce zdravé životosprávy. V tabulce se také můžete podívat, kolik kilojoulů obsahují jednotlivá přírodní sladidla.

Autor: Redakce

11.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Luční bouda

Tam, kde sténají Paroháči. Pivovar se Sněžkou v zádech

Simona Stašová křtila v Zoo Dvůr Králové gepardí mláďata
19

Rychlý a Střela. Mladé gepardy pokřtila Stašová

Cestu ke Stříbrnému rybníku čeká další etapa rekonstrukce

Hradec Králové - Další dopravní omezení čekají na řidiče jedoucí z Hradce Králové směrem na Malšovu Lhotu. Důvodem bude další etapa rekonstrukce, která začne v pondělí 7. srpna a naváže na opravený úsek ulice Úprkova z minulého roku.

Kvintet se chystal v Krkonoších na francouzský festival

Královéhradecko, Vrchlabí - Dvaadvacátý ročník Vrchlabského hudebního léta pokračoval druhým koncertem klasické hudby opět v klášterním kostele sv. Augustina.

V Hostinném začínají stavět autobusové nádraží

Královéhradecko, Hostinné - V pátek odstartovala v Hostinném dlouho očekávaná výstavba autobusového nádraží.

Jednou za rok zběhnu jako zatoulaný pes

Královéhradecko, Nová Paka /ROZHOVOR/ - Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení