Ptáte se odborníka

Dobrý den, můj dotaz bude možná trochu zmatený, ale věřím, že se v něm vyznáte. Je mi 36 let a při výšce 167 cm vážím 75 kg. Vím, že to není nic hrozného, ale přesto by mi slušelo o pár kilogramů méně. Chtěla jsem vás navštívit ve vaší ordinaci, ale máte stále plno. Navíc jsem si nedávno zlomila nohu a jsem ještě v rekonvalescenci. A co mě vlastně zajímá? Mám se pouštět do hubnutí, když ještě nejsem úplně přesvědčená? Je jedno, kdy člověk s hubnutím začne, nebo bych měla počkat na vhodnější dobu? Děkuji za odpověď.   (Marie V., Litomyšl)

Leoš Středa odpovídá

Otázkou správného načasování zahájení redukční kúry se lidé s nadváhou bohužel tak často nezabývají. Často se potom diví, že i přes veškerá dietní doporučení, změnu jídelníčku a přidání fyzické aktivity nehubnou, anebo hubnou jen velmi pomalu. Před tím, než se pustíte do redukční diety, je důležité, abyste byla na sto procent rozhodnutá, že chcete zhubnout. Měla byste znát důvody, proč chcete shodit a mít pro to dostatečnou motivaci. Někomu pomáhá, když si za každých několik shozených kilogramů slíbí odměnu. Také není špatné mít představu, kolika kilogramů se celkově chcete zbavit.

Mohlo by se zdát, že hubnutí není žádná věda a že když se  někdo rozhodne zhubnout, tak to s omezením stravy dokáže. Hubnutí je však ve velké míře také o psychice, což si mnoho lidí neuvědomuje. Pan Květoslav Kovář, který u nás v ordinaci zhubnul o 15 kilogramů, kdysi řekl, že hubnutí začíná v hlavě. A je to opravdu tak.

Nejlepší dobou je jaro

Ve vašem případě se nejedná ještě o obezitu, ale pouze o nadváhu. Váš body-mass index (BMI) je 26,9. Ze zdravotního hlediska vám nehrozí žádné komplikace v souvislosti s vaší hmotností. Pokud ale chcete shodit pár kilogramů, nikdo vám nemůže bránit. Pouze vy sama víte, jak spokojená se cítíte ve vašem těle. Obecně je pro řešení otázky, jak zhubnout, nejvhodnějším obdobím jaro. Je to doba, kdy venku začíná být hezky a naskýtá se spousta příležitostí pro pohyb v přírodě (procházky, běhání). Po psychické stránce jsou na tom lidé také o něco lépe. Po podzimu a zimě, kdy se brzy stmívá a počasí je chladné, nastává teplejší období a nálada se všeobecně zvedá.

Takže se shazováním kil zatím pospíchat nemusíte. Nepotřebujete nijak akutně hubnout, takže klidně počkejte do jara, až se dáte po fyzické stránce do pořádku. Promyslete si, proč a jestli vůbec chcete hubnout a pak se do toho můžete směle pustit. Zatím se snažte hlídat, abyste přes zimu nepřibírala. Jezte dostatek zeleniny a ovoce a vyhýbejte se tučným a sladkým potravinám. Můžete také do denního režimu zařadit chvilku cvičení, nebo procházky, až vám to noha dovolí. Pokud budete toto dodržovat, možná na jaře zjistíte, že už vlastně hubnout ani nemusíte, že jste se sebou spokojená a žádná dieta nebude potřeba. Na druhou stranu: u těch, kteří jsou doopravdy obézní, by neměla moje slova sloužit jako výmluva k neustálému odkládání redukční kúry.