VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Práce na směny

Východní Čechy - Lidské tělo se řídí svými biorytmy. Každý organismus má svůj denní i noční cyklus, který je potřeba dodržovat. To jde pouze při dodržování určité pravidelnosti.

13.4.2016
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: archiv

Práce na směnný provoz je velmi často překážkou ve vyváženém stravování a při snaze o zdravý životní styl. Jaký volit jídelníček například při noční směně? Na toto téma existuje pár stále se opakujících otázek. Pojďme na ně odpovědět.

Dnešní článek jsme pojali spíše jako takovou poradnu. Mnoho lidí pracuje ve směnném provozu a to se více či méně podepisuje na jejich zdravotním stavu a tělesné kondici. Nejedná se pouze o lidi pracující ve fabrikách, ale například také o lékaře či zdravotní sestry. Otázky ohledně stravování při zaměstnání na směny se přitom stále opakují. Dnes se pokusíme odpovědět na ty nejčastější z nich.

Jednou otázkou je, jak se všeobecně stravovat při takovéto práci. Jak dodržovat pravidelnost stravování při práci na tři směny? Každý týden člověk pracuje, spí i jí v jiný čas. Odborníci se shodují na tom, že by se takovýto pracovník měl vždy řídit spánkem. Po probuzení si dát snídani, ať už vstává ráno, v poledne, nebo večer. Následovat by měla menší svačinka, poté oběd, opět svačina a večeře. Zhruba dvě hodiny před spaním by se již nemělo jíst anebo by se mělo jednat o něco malého a lehkého.

Častým dotazem bývá také to, jak se stravovat při nočních směnách. A jak jíst na té úplně první, kdy v den před prací člověk „funguje" úplně normálně, takže snídá, obědvá i večeří? MUDr. Leoš Středa odpovídá: „V případě první noční směny doporučuji jíst pouze málo kalorická jídla, tedy hlavně zeleninu, kterou můžete různě tepelně upravit. V noci se vyhněte konzumaci pečiva a sladkých jídel, ovoce jezte také pouze nízkoenergetické, jako například pomeranče, kiwi, mandarinky apod. Pokud před směnou jdete spát, pak se v noci stravujte normálně jako během dne, tedy snídaně, svačina, oběd…"

Každý jsme jiný

Na světě neexistují dva lidské organismy, které by byly naprosto stejné. Lidé se od sebe více či méně liší, a tak i různě reagují na stejné situace. To znamená, že směnný provoz může na někoho působit tak, že má problémy s jídelníčkem a začne přibírat, naopak někdo jiný si změn skoro ani nevšimne. Vždy je důležité poslouchat své tělo a řídit se jeho potřebami. Pokud pociťujete hlad, najezte se, ať jsou dvě hodiny ráno, nebo osm hodin večer. Toto se však týká pouze pracovníků na směny. Vždy by se mělo dodržovat pravidlo pěti až šesti menších porcí jídla za den (či noc v případě noční směny).

Toto téma se týká i žáků praktické školy Euroinstitut, kterým článek slouží jako výuková pomůcka. Tito žáci žijí převážně v ústavech denní péče, kde o jejich zdraví pečují zdravotní sestry a pečovatelky pracující mnohdy také na směny.

Autor: Redakce

13.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Luční bouda

Tam, kde sténají Paroháči. Pivovar se Sněžkou v zádech

Simona Stašová křtila v Zoo Dvůr Králové gepardí mláďata
19

Rychlý a Střela. Mladé gepardy pokřtila Stašová

Cestu ke Stříbrnému rybníku čeká další etapa rekonstrukce

Hradec Králové - Další dopravní omezení čekají na řidiče jedoucí z Hradce Králové směrem na Malšovu Lhotu. Důvodem bude další etapa rekonstrukce, která začne v pondělí 7. srpna a naváže na opravený úsek ulice Úprkova z minulého roku.

Kvintet se chystal v Krkonoších na francouzský festival

Královéhradecko, Vrchlabí - Dvaadvacátý ročník Vrchlabského hudebního léta pokračoval druhým koncertem klasické hudby opět v klášterním kostele sv. Augustina.

V Hostinném začínají stavět autobusové nádraží

Královéhradecko, Hostinné - V pátek odstartovala v Hostinném dlouho očekávaná výstavba autobusového nádraží.

Jednou za rok zběhnu jako zatoulaný pes

Královéhradecko, Nová Paka /ROZHOVOR/ - Rakouský ultracyklistický maraton v délce 1000 kilometrů s převýšením 17 000 metrů je limitován časem 56 hodin. O něm Dal Polman z Nové Paky přemýšlel jako o velké výzvě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení