VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

18.11.2015
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: archiv

V kuchyni najdeme pro oves mnohé využití, od obalování řízků až po zdravé sladkosti.

Oves jako takový se k přípravě pokrmů nepoužívá. Využívají se ovesné vločky, které vznikají rozdrcením ovesných zrn. Vločky obsahují spoustu bílkovin, nenasycených mastných kyselin a vitamínů. Najdeme v nich také železo, vápník, fosfor a lecitin. Jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která napomáhá snižovat cholesterol a glukózu v krvi.

Ovesné vločky jsou nejen zdravé, ale také dietní. Objevují se téměř v každém dietním jídelníčku. Obsahují málo kalorií a dokáží zasytit na dlouhou dobu. Konzumace pokrmů s ovesnými vločkami podporuje nárůst svalové hmoty a pomáhá při hubnutí a tvarování postavy.

Vločky jsou k dostání v každém obchodě s potravinami, a to ve formě celých jader nebo jemně nadrcené. Koupit se dá i ovesná mouka, kterou lze však velmi snadno vyrobit doma v kávomlýnku či mixéru.

Ovesné vločky v receptech

Nejčastěji je tato surovina používána pro přípravu kaší, nádivek, karbanátků, jako zavářka do polévek nebo v ní můžeme obalit řízek místo ve strouhance. Ovesnými vločkami je možné jídlo dietně a zdravě nastavit. Ovesnou mouku můžeme použít do receptů na sladké moučníky, sušenky nebo koláče. Těsto se nerozpadá a drží hezky pohromadě.

Mnoho receptů na slané i sladké pokrmy najdete na internetu nebo v různých časopisech o vaření. My vám nabízíme dva tipy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Placky z ovesných vloček a zeleniny

Ingredience: 150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, sůl, sekaná petrželka, osmažená cibulka, 200 ml vývaru, 100 g vařené nebo mražené zeleniny dle chuti, 2 vejce, olej.

Postup: Všechny suroviny kromě zeleniny, vajec a oleje smícháme a necháme přibližně hodinu bobtnat. Poté přidáme zeleninu a vejce, promícháme a tvoříme placky, které smažíme na oleji z obou stran.

Domácí ovesné sušenky

Ingredience: 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek špaldové mouky, 1/3 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů, 130 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody, špetka skořice, lžička vanilkové esence, semínka dle chuti (lněná, dýňová, slunečnicová). Můžete přidat i sušené ovoce, čokoládu nebo kokos. Fantazii se meze nekladou.

Postup: Smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy. V malém hrnci rozpusťte máslo se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu, kterou poté přidejte k máslu. Rozehřátou směs nalijte k té vločkové a dobře promíchejte. Z těsta tvarujte placky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nezapomeňte nechat dostatečné rozestupy mezi jednotlivými sušenkami na plechu. Pečte v předehřáté troubě na 150°C po dobu 15 až 20 minut.

Autor: Redakce

18.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Krajský přebor ve fotbale: FK Náchod - FK Vysoká nad Labem.
3

Průcha: „Zatím to není ideální, ale potenciál tu je“

Hokejová extraliga: Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice.

Bednář: „Zůstal bych při zemi"

Ve zkratce: Fulghum představí Opraváře Osudů

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Slavný americký spisovatel Robert Fulghum v pátek večer představí v hradecké kavárně Kraft svou novou knihu Opravář osudů. Její děj se tentokrát odehrává v Praze, kam hlavní hrdina přijede, aby pátral po svých českých kořenech. V rámci večera návštěvníci zhlédnou také divadelní představení Co jsem to proboha udělal?

Chtěli výstavu k výročí roku 1938. Úředník ministerstva je označil za opilce

Královéhradecko, Trutnov - Místo podpory členové spolku Stachelberg, který spravuje muzeum historie nad Trutnovem, schytali od státního úředníka spršku urážek. Chtěli přitom jen upozornit na historické události v roce 1938 a ucházet se o grant ministerstva kultury.

Tři stovky dobrovolníků čistily Krkonoše

Královéhradecko, Pec pod Sněžkou - Od sobotního rána probíhal na území Krkonošského národního parku podzimní úklid hor.

Přes překážky se místo koní vydali běžci

Východní Čechy, Pardubice - Překážky Velké pardubické zdolávali v sobotu na pardubickém závodišti nikoliv koně, ale běžci. Ve 12 hodin přišel na řadu hlavní závod, při kterém se běželo přes všechny překážky včetně všech vodních příkopů. Ženy, juniorky a muži nad 70 let běželi dvě kola a junioři a muži do 69 let kola tři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení