VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středy doktora Středy: Zdravé a dietní ovesné vločky

Východní Čechy - Oves je obilnina, kterou řadíme mezi velmi zdravé a dietní potraviny. Vyniká svou chutí, je výživný a obsahuje kvalitní tuk a vitamíny. Skvěle se hodí nejen při redukční kúře. Dodává našemu organismu důležité živiny a působí jako prevence některých onemocnění.

18.11.2015
SDÍLEJ:

Doktor Leoš Středa.Foto: archiv

V kuchyni najdeme pro oves mnohé využití, od obalování řízků až po zdravé sladkosti.

Oves jako takový se k přípravě pokrmů nepoužívá. Využívají se ovesné vločky, které vznikají rozdrcením ovesných zrn. Vločky obsahují spoustu bílkovin, nenasycených mastných kyselin a vitamínů. Najdeme v nich také železo, vápník, fosfor a lecitin. Jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která napomáhá snižovat cholesterol a glukózu v krvi.

Ovesné vločky jsou nejen zdravé, ale také dietní. Objevují se téměř v každém dietním jídelníčku. Obsahují málo kalorií a dokáží zasytit na dlouhou dobu. Konzumace pokrmů s ovesnými vločkami podporuje nárůst svalové hmoty a pomáhá při hubnutí a tvarování postavy.

Vločky jsou k dostání v každém obchodě s potravinami, a to ve formě celých jader nebo jemně nadrcené. Koupit se dá i ovesná mouka, kterou lze však velmi snadno vyrobit doma v kávomlýnku či mixéru.

Ovesné vločky v receptech

Nejčastěji je tato surovina používána pro přípravu kaší, nádivek, karbanátků, jako zavářka do polévek nebo v ní můžeme obalit řízek místo ve strouhance. Ovesnými vločkami je možné jídlo dietně a zdravě nastavit. Ovesnou mouku můžeme použít do receptů na sladké moučníky, sušenky nebo koláče. Těsto se nerozpadá a drží hezky pohromadě.

Mnoho receptů na slané i sladké pokrmy najdete na internetu nebo v různých časopisech o vaření. My vám nabízíme dva tipy, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Placky z ovesných vloček a zeleniny

Ingredience: 150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, sůl, sekaná petrželka, osmažená cibulka, 200 ml vývaru, 100 g vařené nebo mražené zeleniny dle chuti, 2 vejce, olej.

Postup: Všechny suroviny kromě zeleniny, vajec a oleje smícháme a necháme přibližně hodinu bobtnat. Poté přidáme zeleninu a vejce, promícháme a tvoříme placky, které smažíme na oleji z obou stran.

Domácí ovesné sušenky

Ingredience: 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek špaldové mouky, 1/3 hrnku cukru, 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů, 130 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody, špetka skořice, lžička vanilkové esence, semínka dle chuti (lněná, dýňová, slunečnicová). Můžete přidat i sušené ovoce, čokoládu nebo kokos. Fantazii se meze nekladou.

Postup: Smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy. V malém hrnci rozpusťte máslo se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu, kterou poté přidejte k máslu. Rozehřátou směs nalijte k té vločkové a dobře promíchejte. Z těsta tvarujte placky a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nezapomeňte nechat dostatečné rozestupy mezi jednotlivými sušenkami na plechu. Pečte v předehřáté troubě na 150°C po dobu 15 až 20 minut.

Autor: Redakce

18.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Tomáš Malinský.

Co s Malinským? Čeká se na klubové šéfy

Tour d' Europe 2017 Ivana Burkerta na vysokém kole.
12

Ivan Burkert jede Evropou na „kostitřasu“ šířit dobrou věc

Nebezpečí pro Trubače: Tlak je jinde, varuje předchůdce

Hradec Králové - Jde do jiného světa, do pražské Slavie. Mladý hradecký fotbalista Daniel Trubač bude muset zvládnout velký skok.

Hasiči zasahovali v Novém Bydžově i Předměřicích

Hradecko - Profesionální hasiči z Nového Bydžova vyjeli v pondělí krátce po poledni ke střetu dvou automobilů na Revoluční tříde v Novém Bydžově. Po srážce byli oba řidiči převezeni do nemocnice a hasičcská jednotka uklidila vozovku.

Včelařská práce i anatomie. To vše zájemcům ukáží studenti veteriny

Hradec Králové - O anatomii včel, vytáčení medu i tajemstvích úlů se ve středu mohou dozvědět školy, školky i široká veřejnost na „Medobranní na veterině" pořádaném hradeckou Střední odbornou školou veterinární.

Qanto Cup zamířil do Frenštátu

Východní Čechy, Svitavy - Devatenáctého ročníku mezinárodního turnaje v malém fotbale Qanto Cup se ve Svitavách zúčastnilo celkem 85 mužstev. Sedm desítek jich hrálo v hlavním klání, patnáct bojovalo v turnaji veteránů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies