Plánovaná výstavba dalších úseků dálnice D11 a rozsáhlý unikátní archeologický výzkum mají na Hradecku na svědomí obrovské kácení stromů. Padnout jich musely tisíce. V prvním případě šly k zemi desítky dřevin u Všestar, kde se kvůli rozšiřování dálnice od krajského města na Trutnov bude stavět mimoúrovňová křižovatka. O poznání větší zásah pak potkal stromy na dalším plánovaném úseku výstavby dálnice D 11 - z Hradce Králové do Jaroměře. Motorové pily nekompromisně skolily přes dva tisíce dřevin a to i v souvislosti s právě probíhajícím archeologickým průzkumem, který předchází samotné výstavbě budoucí autostrády.

Správa železničních a dopravních cest plánuje v Hradci Králové modernizaci železniční trati na Pardubice. Má ovšem háček. Nelíbí se spolku Kaštanka, který bojuje za zachování kaštanového stromořadí. To by – minimálně z poloviny – mělo padnout za oběť navrženému řešení rozšiřování trati.

Kácení stromů se nevyhnulo ani lázeňskému městu Lázně Bělohrad na Jičínsku. V lipové aleji muselo být v březnu poraženo odhadem šedesát lip. Původní plán přitom hovořil pouze o polovině, ale vzhledem k jejich špatnému stavu, bylo městu doporučeno vykácet dvojnásobek.

I z náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích mizí zeleň. Z kácením se začalo na konci března. Z centra letos bude odstraněno čtrnáct višní chloupkatých a šest kulových javorů. Krok byl podle vedení města nevyhnutelný, a to kvůli stáří a špatnému stavu stromů, které rovněž způsobovaly nadzvedávání chodníků.

Kvůli obnově arboreta Bukovina v Českém ráji, jednoho z nejstarších v republice, musí lesníci pokácet na dvě stovky stromů v chráněné krajinné oblasti mezi Hradem Valdštejn, Sedmihorkami a Hrubou Skálou. Stromy jsou poškozené a ohrožují zdraví. Kácet se začalo v polovině března.