Začněme nekonečnými hlubinami vesmíru. V sousedství královéhradecké hvězdárny stojí pozoruhodná budova připomínající létající talíř, ve které sídlí jedno z nejmodernějších digitálních planetárií v České republice.

Chcete vidět zrození vesmíru?

Díky speciálním projektorům promítajícím obraz na kupolovitý strop planetária, můžete být svědky zrození vesmíru, zavítat na Mezinárodní vesmírnou stanici nebo pochopit rozměry galaxií. Promítání je doplněno poutavým odborným výkladem pracovníků hvězdárny. Projekce je v sousedních dvou podlažích doplněna o interaktivní expozice, ve kterých se návštěvník seznámí s přírodními fyzikálními jevy odehrávajícími se na Zemi i ve vesmíru.

Po stopách lovců mamutů

V nedaleké obci Všestary u Hradce Králové se můžete přenést do dávných dob lovců mamutů díky pravěkému Archeoparku. Tento rozsáhlý areál vám názorně přiblíží způsob života našich pravěkých předků. Uvidíte zde jeskyni s malbami pravěkých zvířat, ostatky mamuta, model pravěké krajiny, ve venkovní expozici si vyzkoušíte, jak lidé doby kamenné, železné či bronzové lovili, vařili nebo uctívali svá božstva.

Program Archeoparku  doplňují vybrané tématické akce, a tak například o víkendu 10. – 11. října se můžeme těšit na akci „Archeologické dny – jak archeolog provádí výzkum".  Umístění Archeoparku v obci Všestary nebylo vybráno náhodou. Okolí Hradce Králové oplývá archeologickými nálezy, o čemž se v nedávné době přesvědčili například stavbaři dálnice D 11. Hradec Králové a Všestary proto spojuje Pravěká archeo-cyklotrasa, která turistům představuje to nejzajímavější ze zdejších archeologických nálezů. Archeo-cyklotrasa vás dál zavede až do Smiřic.

Slavní rodáci z Ostroměře

Když jsme zmínili lovce mamutů, nemůžeme opomenout dva slavné rodáky z obce Ostroměř v Podkrkonoší – Eduarda Štorcha, autora románu Lovci mamutů, a režiséra filmu Cesta do pravěku Karla Zemana. Oba rodáci mají v Ostroměři muzeum a také svou naučnou stezku.

Když se řekne pravěk, mnohým z nás vytanou na mysli obrazy dávných mořských příšer či pravěkých lovců mamutů malíře Zdeňka Buriana. Některé ze slavných Burianových děl můžete spatřit v královédvorské zoologické zahradě.

V suterénu Neumannovy vily je rovněž umístěna expozice Svět dinosaurů, kde na vás čeká devět věrně ztvárněných modelů dinosaurů v životní velikosti.

Svět antiky v Hostinném

Do období vzkvétající antické kultury se naopak přenesete během návštěvy Františkánského kláštera v podkrkonošském městě Hostinné. Ve zdejším nově zrekonstruovaném areálu Františkánského kláštera je umístěna pozoruhodná sbírka kopií soch antického Řecka a Říma.

Sbírku založil v 18. století známý mecenáš umění hrabě František Antonín Nostic. K vidění jsou zde například busty římského císaře Trajána nebo básníka Homéra.

Přenesme se do časů středověku, do podorlické vesničky Uhřínov. Ve zdejším skanzenu Villa Nova si můžete udělat představu o tom, jak vypadala středověká vesnice v dobách kolonizace těchto odlehlých horských oblastí. K vidění jsou repliky roubených domů a hospodářských stavení zhotovených podle skutečných archeologických nálezů.

Kočárovna, špýchar i ekocentrum

O tom, jak se žilo na venkově za časů našich praprababiček, se můžete na vlastní oči přesvědčit v Podorlickém skanzenu v Krňovicích nedaleko Třebechovic pod Orebem. V areálu skanzenu stojí devatenáct převážně dřevěných roubených staveb, které představují podorlickou lidovou architekturu 18. a 19. století. Naleznete zde mlýn, hospodu, starou školu nebo hospodářské stavby jako kočárovna či špýchar.

Zdejší ekocentrum pořádá řadu vzdělávacích programů pro mládež, během turistické sezóny lze navštívit řadu zajímavých akcí přibližujících život na vsi.

Dodejme, že všechny tyto tipy na výlet či exkurzi naleznete na turistickém portálu Královéhradeckého kraje www.hkregion.cz. Těšíme se na vaši návštěvu.   (khk)