Do areálu kláštera přivezl ochutnat několik desítek těch nejlepších vín z Čech a Moravy. „Jsou to vína, která se v tříkolovém systému vybírají ze zhruba dvou tisíc vín. Sto z nich se pak nabízí na zámku ve Valticích. Vzhledem k tomu, že výběr je velmi náročný, nejmladší vína jsou nyní z roku 2015,“ vysvětlil ochotně sommelier.

Při výběrů vín do Broumova se snažil udělat takový průřez. Volil například Ryzlink vlašský z Pálavy a dovezl dokonce i šampiona celé soutěže. Z každé odrůdy se snažil vybrat alespoň jeden vzorek, aby byla nabídka pestrá. Návštěvníci mohli ochutnat vína růžová, červená i bílá vína, suchá, polosuchá, sladká, polosladká, každý si našel to svoje.

Česká a Moravská vína jsou už v dnešní době pojmem. Naše země se podle Marka Babisze vyznačuje obrovskou rozmanitostí odrůd a pestrost je jedinečná. „Třeba v Rakousku je dominantní Veltlínské zelené, kterého mají přes padesát procent výsadby, ale u nás se pěstuje asi čtyřicet odrůd a jednotlivá vinařství mívají nabídky třeba i deseti až dvaceti odrůd. V tom je ta jedinečnost,“ nešetřil obdivem.

Čeští a moravští vinaři sklízejí spolu s hrozny i úspěchy na prestižních zahraničních soutěžích. „Letos dokonce vyhrál v Paříži na jedné z nejlepších soutěží vinař z Vrbice, který měl absolutně nejlepší bílé víno. To dokládá, že tady na Moravě umíme udělat fantastická vína,“ ocenil.

Podle Babisze existuje okolo šesti set vinařských firem a stále vznikají další rodinné podniky. „Pokud nedělají kvalitu, na trhu neuspějí,“ poznamenal sommelier.

Na otázku, jakou vinaři letos očekávají úrodu, lehce pokrčil rameny. „Letos už posbírali dvakrát. Poprvé po mrazech v dubnu, podruhé v květnu.“ Některé lokality, jako třeba Mikulovsko a okolí Pálavy, jsou na tom dobře, vymrznutí nebylo takové. Naopak v okolí Mutěnic, kde teploměr klesl až šest stupňů pod nulu, réva hodně utrpěla. „Sklizeň v takových lokalitách moc dobrá nebude. Je to škoda, protože poptávka roste. Vinaři se snaží víc vysazovat a produkovat, ale když příroda řekne, všechno je jinak,“ zamrzelo Babisze. Vinná réva totiž potřebuje přibližně dva roky, aby ji vinař připravil na sklizeň. „Už vloni mrzlo, takže pokud nepřijdou za rok opět mrazy, pak normální úroda by mohla být až za dva roky,“ konstatoval.

Tradiční veřejná ochutnávka nejlepších českých a moravských vín z kolekce Salonu vín ČR Vinum et Cetera se v broumovském klášteře konala už po čtrnácté. Podle velkého počtu návštěvníků bylo patrné, že si našla spoustu spokojených příznivců. Pohodovou atmosféru dokresloval i hudební program, ve kterém nechyběla například cimbálovka.