Na problém se přišlo náhodou. Na zastávce MHD u lihovaru, která je v současné době uzavřena kvůli přestavbě celého prostoru přednádraží, se na výjezdu propadla část těsně vedle chodníku.

Ukázalo se, že pod povrchem zastávky se nachází velká kaverna neboli dutina. Při jejím ohledávání se přišlo na poměrně závažný problém.

Dutina je nejen pod zastávkou, ale zasahuje možná až do jízdního pruhu, kterým denně projedou tisíce automobilů včetně těžké dopravy.

Zástupci firmy Strabag, která opravuje prostor přednádraží, upozornili na situaci policii i magistrát. Vozovka je majetkem Ředitelství silnic a dálnic, zároveň je její povrch staveništěm a celou závadu zřejmě způsobila kanalizace. Už tak omezená kapacita silnice se ještě zmenšila a to v čase dopravní špičky.

„Nechali jsme zastavit dopravu v ulici Kpt. Bartoše směrem z Polabin k nádraží a křižovatku u nádraží řídili ručně," uvedl Pavel Barva, šéf policejního dopravního inspektorátu.Kaverna měla být kruhem asi tři metry v průměru.

„Pokud tomu tak je, zasahovala by až do poloviny jízdního pruhu ve směru z města. S ohledem na bezpečnost provozu by to znamenalo tento pruh uzavřít a ponechat v prostoru před nádražím průjezd pouze jedním pruhem," dodal Barva.

„Poslední informace je taková, že v daném místě budou zatím oba jízdní pruhy zachovány, byť budou zúženy. Omezení provozu v místě tak zatím nebude nutné, záleží ovšem na tom, co ukáže průzkum postiženého místa," dodal mluvčí pardubické policie Jiří Tesař.