Muzeum textilu v České Skalici, které se jako jediné v České republice specializuje na textilní výrobu, má své dny spočítané. Pro nedostatek finančních prostředků na jeho provoz bude k 31. březnu letošního roku definitivně zrušeno.

„V České Skalici určitě zůstane část, po dohodě možná i celá expozice, která je přístupná veřejnosti. Sbírky, knihovna i depozitáře si ale odveze majitel, a to Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze," upřesnil ředitel Muzea textilu v České Skalici Vlastimil Havlík.

Pro vzácné sbírky si pražské Uměleckoprůmyslové muzeum pronajímá část budovy českoskalického muzea Boženy Němcové. Za provoz pobočky v České Skalici platí Uměleckoprůmyslové muzeum ročně zhruba dva miliony korun, naproti tomu zisky ze vstupného jsou jen v řádech desetitisíců. Například vloni to prý bylo necelých sedmdesát tisíc korun. I to je jeden z důvodů, proč Muzeu textilu hrozí uzavření.

Po mnoholetém úsilí o získání vhodných stálých prostor pro uložení a instalaci sbírek pro ně byla v letech 1980 - 1990 zrekonstruována část bývalého kláštera v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici. Muzeum textilu bylo veřejnosti zpřístupněno v roce 1990. Od roku 2008 je provozováno Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze. Založeno ale bylo už před osmdesáti lety ve Dvoře Králové nad Labem. Někteří patrioti by tak chtěli, aby se do tohoto historicky textilního města sbírka zase vrátila. Expozice a sbírky muzea představují jedinečný soubor dokladů vývoje textilnictví, zvláště textilního tisku, v České republice i v zahraničí. Expozice je věnována rukodělné i průmyslové textilní výrobě, tradicím bavlnářské výroby a historii textilních tiskáren ve východních Čechách. Představuje i spolupráci výtvarných umělců (M. Alše, J. Čapka, K. Svolinského, A. Fišárka, J. Trnky a dalších) s textilním tiskem, fragmentům tkanin křesťanských potomků starých Egypťanů - Koptů a dělnickému hnutí v kartounkách a textilních tiskárnách v letech 1781 - 1897. Součástí expozice je zařízení dílny modrotiskaře, vzorkaře a rytce tiskacích válců, provozuschopný tkalcovský stav, perotina, válcový tiskací stroj a stůl pro mechanizovaný filmový tisk. Mezi nejcennější exponáty sbírky patří například téměř deset metrů čtverečných velký nástěnný koberec vytvořený textilním tiskem.