„Domov se podařilo najít 113 pejskům, 52 psů se vrátilo k majitelům a 21 psů je v útulku a hledá nový domov," říká pracovnice útulku Jana Slováková a dodává, že na kočky sice nejsou přizpůsobení, ale z 25 koček jich 24 našlo domov. Jen jedna na ten svůj stále čeká.

Podvyživený Argo

Do útulku se podle Jany Slovákové dostávají pejsci z různých důvodů, ale v poslední době to jsou často týraná zvířata. Příkladem by mohl být pitbul Argo, který při odebrání veterinární správou vážil 13 kilogramů. Přitom normální váha tohoto plemene je okolo 30 kilo. „Pomalu se dostává do kondice, přibírá, a tak už mu začínáme hledat nový domov," říká Slováková.

Nechtěné březí Debie

Smutný osud potkal fenku Debie. Její majitel musel do nemocnice, dcera majitele se o ni nepostarala a vyhodila ji na ulici. „Týden se Debie toulala, než se ji podařilo odchytit. Při veterinární prohlídce se zjistilo, že fenka je březí, a k tomu měla zánět močových cest," líčí smutnou anabázi pracovnice útulku. Debie všechno zvládla a 9. ledna se jí narodilo pět štěňat. Psí rodinka je v pořádku a štěňata budou nabízena k adopci.

Šestnáctiletá Johanka

Jana Slováková si neodpouští ještě jeden příklad, čeho všeho jsou lidé schopní. Týká se stařičké, přibližně šestnáctileté fenky Johanky. Tu někdo vyhodil v Lachově a ona přes Polici nad Metují došla až do Broumova (musela urazit asi 17 km - pozn. red.). „Zde jsme ji za pomoci místních tři dny odchytávali. Johanka se bála všeho a hlavně lidí. Až po třech dnech ji odchytila městská policie v Broumově – Olivětíně. Vážila sotva čtyři kila," posteskla si Jana Slováková a dodala: „Měla špatné zuby, nechtěla jíst, chvíli to s ní vypadalo špatně. Musela jsem vařit kašičky a krmit ji, aby přežila."

U veterináře se zjistilo, že nejí kvůli špatnému chrupu. Zuby bylo potřeba vytrhat pod narkózou, ale fenka musela přibrat, aby zákrok přežila. Při operaci přišla o šest zubů. Všechno zvládla a přes pokročilý věk se má k světu. „Chutná ji jíst, procházky ji baví, ale jako správná babča má ráda i svůj klid. Johanka váží už sedm kilo," říká s viditelnou radostí Jana Slováková.

To bylo pár pohnutých osudů z broumovského útulku. Týrání psů i jiných zvířat bývá častější, než si možná myslíte. A krutým majitelům nahrává nevšímavost okolí. Tak nebuďte lhostejní.