Ta rozhodla, že nechá prověřit možnost jejího vybudování společně s dalšími třemi aktuálně plánovanými přehradami na Zlínsku a Rakovnicku.

Příslušné orgány dostaly od kabinetu za úkol prověřit, zda jsou záměry uskutečnitelné, a to také s ohledem na územní plánování. Podle ministerských úředníků je nezbytné začít s přípravou už nyní, protože v Česku od prvního záměru k postavení přehrady obvykle uplyne 20 let.

Všechny čtyři přehrady by měly pomoci se zásobováním vodou v době sucha. „Vláda pokračuje v koncepčním řešení problému sucha. Dnes jsme schválili další krok – plán pro stavbu čtyř záchytných vodních nádrží ve třech krajích," uvedl premiér Bohuslav Sobotka na twitteru.

Pěčínská nádrž by během sucha posilovala zdroje vody v povodí horního a středního Labe pro zajišťování zásobování Hradce Králové. Podle ministerstva by navíc při povodních mohla ochránit zástavbu podél řeky Zdobnice. O stavbě se podle materiálu uvažovalo již v roce 1902.

„Následný původní záměr uvedený v již neplatném Směrném vodohospodářském plánu předpokládal výstavbu vodní nádrže s objemem 65,02 milionu kubíků a zatopenou plochou dosahující téměř 250 hektarů," píše resort. Nyní se počítá se zatopením maximálně 80 hektarů s potenciálním objemem nádrže 17,1 milionu metrů krychlových.

„Je třeba zdůraznit, že nejde o klasické přehrady, ale o malé vodní nádrže, takže jejich rozsah a velikost dosahuje velikosti středně velkého rybníka. Pro srovnání – rozloha Máchova jezera je 280 hektarů," podotkl ministr zemědělství Jurečka. Nyní se podle něj začnou vypracovávat odborné studie a investiční záměry jednotlivých děl. Následně se rozhodne, zda by byla stavba možná a přínosná.

V Česku je 65 hájených míst, kde by se potenciálně mohly přehrady vytvořit. Všechna nejaktuálnější čtyři místa jsou minimálně zastavěná.

Plány na pěčínskou přehradu ale kritizují ochranáři a také řada starostů okolních obcí. Divoká a přírodně zachovalá roklina Zdobnice leží celá v CHKO Orlické hory a je prakticky neosídlená, přehrada by zatopila jen osm domů.

Celkem ve východních Čechách vodohospodáři uvažují o 11 přehradách, Pěčín je však nejaktuálnější.