Sehnat tisíc platných podpisů, které povedou k vyhlášení referenda. To je cílem petice, do které se pustili jilemničtí opoziční zastupitelé.

Dlouhodobě bojují proti výstavbě letního koupaliště v podobě, připravené radnicí. Trnem v oku jim je především pořízení nerezové vany, kvůli které se celá zakázka prodraží až na 76 230 000 Kč včetně DPH. „Chceme posbírat 1000 podpisů, tedy jednu čtvrtinu voličů, abychom se pokusili zastavit výstavbu nerezového koupaliště, které opravdu nemá u lidí podporu," vysvětluje opoziční zastupitel Evžen Malý. „Navíc město vše platí ze svých prostředků bez možnosti získání dotace a navíc roční náklady na údržbu jsou odhadovány na 1 200 000 Kč, což je šílené. Už nyní doplácíme na provoz a údržbu krytého bazénu a sportovní haly zhruba 4 400 000 Kč ročně," tvrdí.

Iniciátorům přitom nejde o to, aby radnice koupaliště nevybudovala. „Koupaliště stoprocentně chceme, jen ne tak drahé," zdůrazňuje Malý. „Vždyť koupacích dnů v roce je tady asi tak jedenadvacet. Máme zájem jít do levnější varianty a to buď zmenšením současného betonového koupaliště nebo jít do biotopu. Ten by se asi vyjímal na tom místě nejlépe a zapadl by tak do krajiny. Investice by mohla být poloviční," uvažuje.

Proti drahému koupališti

Občané se obávají, že město nezvládne dva velké projekty, které si naplánovalo, a výrazně se zadluží. Vedle koupaliště totiž schválilo projekt rekonstrukce a výstavby Všesportovního areálu Hraběnka se zaměřením na biatlon. Ten se již začal budovat a vyjde na 66 milionů. Na rozdíl od koupaliště bude financování Hraběnky vícezdrojové a radnice na něj využije dotace od Libereckého kraje a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Vlastní podíl Jilemnice činí u biatlonového areálu 31 milionů korun. K tomu je nutné přičíst přípravy projektu, které už stály Jilemnici 3 845 000 Kč, a další náklady, které se odhadují na 1,5 milionu Kč.

„Máme peníze v rezervě, které bychom mohli na výstavbu použít. Celé financování koupaliště bychom rozložili do tří let, což bylo i schváleno zastupitelstvem," vysvětluje starostka Jilemnice Jana Čechová.

První petice měla 597 podpisů

Na radnici už v průběhu března přistálo 47 podpisových archů s peticí proti výstavbě koupaliště s nerezovou vanou, na které se podepsalo 597 jilemnických občanů. Navzdory tomu zastupitelstvo výstavbu schválilo, když z patnácti zastupitelů byli proti jen čtyři. Při sílícím odporu veřejnosti kvůli stavbě koupaliště v navrženém provedení opoziční zastupitelé předložili v minulém týdnu na dalším zasedání dva návrhy, směřující k vyhlášení referenda v době konání parlamentních voleb 20. a 21. října 2017. Ani s tím neuspěli.

Proto sepsali novou petici, kde chtějí mít dostatek podpisů občanů k souhlasu s referendem. „Lidi jsou otrávení, že se takhle mrhá penězi. Chceme získat tolik hlasů, aby město bylo donuceno podle zákona referendum vyhlásit," tvrdí Evžen Malý z opoziční skupiny, která za peticí stojí.

Deset let bez koupaliště

Vedení města argumentuje tím, že rekonstrukce deset let nevyužívaného letního koupaliště je dlouhodobý projekt, který se připravuje od roku 2007. „Je nepříjemné, že petice přichází v době, kdy máme hotovou prováděcí projektovou dokumentaci, stavební povolení a zbývá už jen ve veřejné soutěži vybrat zhotovitele. Letos se koupaliště může začít stavět," reaguje starostka Jana Čechová a dodává: „Pokud k výstavbě v této formě byly takové výhrady, mohly přijít dříve, o projektech jsme veřejnost informovali. Projekty jsou dlouho běžně dostupné všem. Pokud se lidé přikloní k variantě, že proces výstavby zastaví, bude se začínat zase úplně od nuly a nikdo neví, jak dlouho vše potrvá."