Zhoršení bezpečnostní situace, ale i drahé nemovitosti a pronájmy. Obyvatele Královéhradeckého kraje trápí v podstatě to, z čeho se ještě nedávno těšili.

Jedná se o nízkou nezaměstnanost, kterou stále sráží níž a níž průmyslový boom v některých okresech i fakt, že se ekonomice daří.

Tyto informace přinesl exkluzivní průzkum, který pro Deník vytvořila společnost Sanep. Budou se jím inspirovat politici před blížícími se parlamentní volbami?

Ačkoli si lidé v Královéhradeckém kraji nemohou stěžovat na nedostatek pracovních příležitostí, tíží je jiná věc. V některých dříve bezpečných okresech se totiž radikálně zhoršila bezpečnost.

Vliv na to mají především pracovníci ze zahraničí, hlavně z Ukrajiny a Polska. Nejhorší situace je na Rychnovsku, kde se během pěti let vše naprosto otočilo. Dřív byl tento podhorský okres považován za jeden z nejbezpečnějších v celém Česku, teď počet přestupků i trestných činů stoupá.

Rychnovsko se již několik měsíců drží na první příčce co se nejnižší nezaměstnanosti týká a dobře jsou na tom i jiné okresy v tomto kraji.

Kvůli tomu a také kvůli přílivu nových zaměstnanců do kraje, rostou i ceny nemovitostí a pronájmů. Leckde je najít byt takřka nadlidský úkon.

Nejpalčivější téma? Nedostatek doktorů

Co však obyvatele regionu trápí ze všeho nejvíce? Je to nedostatek odborných i praktických lékařů v menších městech.

Pro region, který se pyšní jak nejvyššími horami Česka Krkonošemi, tak Orlickými horami je to opravdu velký problém.

Obyvatelé zapadlých obcí, ale i vzdálenějších měst o tom vědí své.

Problém je jak s praktickými lékaři, tak například se zubaři, kteří často mohou nové pacienty přijmout až poté, co se některý stávající odstěhuje, nebo zemře.

Práce policie si vysloužila pochvalu

Východočechům také vadí malé platy, které dostávají. Dále řada obyvatel kraje uvedla, že jim vadí i vylidňování venkova, které jde ruku v ruce s výše zmíněnými problémy.

Ačkoli jsou obyvatelé regionu nespokojeni se zhoršující se bezpečností, chválí naopak práci státní i městské policie. A spokojeni jsou také s úrovní zdravotnické péče a kvalitou životního prostředí.

Obyvatelé hodnotí život v Královéhradeckém kraji pozitivně a nejlépe obodovali propagaci a nabídku turistického ruchu a kulturních památek.

Spokojeno je s nimi téměř 85 procent. Podobně si lidé pochvalují i udržování tradic. Mírná většina obyvatel kraje má obavy s teroristických útoků, ale mnohem více lidem v žaludku leží stav silnic v kraji. Jejich stav vadí téměř 70 procentům z nich. Spokojenost naopak panuje v souvislosti s hromadnou dopravou.