Ještě v lednu patřil hradecký kraj v másle k nejlevnějším regionům. Dnes zde kilogram másla stojí přes dvě stovky, to je přes 50 korun za klasickou čtvrtkilovou hrudku. Nejvíc v Česku.

V Pardubickém kraji se cena másla zvýšila méně dramaticky, i zde však průměrná cena 250 gramů másla dosáhla 49 korun. Leda v akci se dá koupit kolem 43 korun, mnohde naopak už na másle visí cenovka kolem 60 korun. Ještě před rokem stálo máslo v průměru 35 korun.

Ale proč vůbec?
Proč je máslo najednou tak drahé?
Proč se jeho cena zvedla tak radikálně a skokově, během pár měsíců?
A proč hlavně v Česku?
A proč se nezvýšily ceny i ostatních mléčných výrobků, ale jen a pouze másla?

Jsou to otázky, které vrtají hlavou každému spotřebiteli a na které nikdo nenašel vyčerpávající odpověď. Faktorů je bezesporu více, dá se dokonce napsat, že hodně, a možná vůbec nemusí jít o nějaké kartelové dohody mlékáren nebo obchodních řetězců. Ostatně na Antimonopolní úřad zatím nedorazila ani žádná taková stížnost.

„Jedním z hlavních důvodů je rychle rostoucí poptávka po másle. Před dvaceti lety lidé kvůli údajnému cholesterolu přecházeli na rostlinné tuky, teď se, hlavně pod vlivem kulinářských show v televizi, naopak k pravému máslu a smetaně ve velkém vracejí. A protože Česko je dnes po zániku řady mlékáren už nesoběstačné, musíme smetanu k výrobě másla dovážet ze zahraničí, kde se její cena v poslední době výrazně zvýšila,“ uvedl ředitel Mlékárny Opočno Antonín Kolář.

Odmítl ale námitku Deníku, že na zdražení másla se tedy nejvíc podílejí právě mlékárny.

V situaci, kdy je másla kvůli rostoucí poptávce nedostatek, byly podle něj obchodní řetězce – ty určují ceny – nuceny upustit od „vyděračských“ způsobů vůči mlékárnám; už je nedrží cenově pod krkem. Řetězce totiž začaly být rády, že vůbec nějaké máslo v regálech mají. Přesně podle zákona nabídky a poptávky, takže cena logicky stoupla.

„Másla není takové množství, abychom ho mohli nabízet formou spotřebitelských akcí,“ potvrdil například mluvčí obchodu Kolonial.cz František Brož.

Podobný názor jako Kolář má i ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek. „Nedostatek mléčného tuku je navíc v celé Evropě a tím logicky roste i jeho cena,“ řekl Marek. Nedomnívá se proto, že případný silnější dovoz másla ze zahraničí ceny na pultech sníží.

Už dnes je většina másla na tuzemském trhu z dovozu. Ještě v roce 2000 přitom Česko bylo jeho prakticky čistým vývozcem… Nabízí se tu ostatně srovnání másla s cukrem po zániku Česka coby cukrovarnické velmoci.

Ilustrační foto
Mlékárny teď vracejí letitý tlak obchodním řetězcům, míní farmář

V dohledné době nebude líp. Proč?

Praha/Východní Čechy - Cena másla se v posledních měsících zvýšila i v Německu.

I když ne o tolik jako u nás, v akci je tu v přepočtu k dostání někdy i za 35 korun.

„Na německém trhu při přibližně stejné nákupní ceně hraje roli zaprvé vyšší DPH u potravin v ČR, kde rozdíl činí osm procent, i vyšší obchodní přirážky v českých obchodech,“ prohlásila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Připočtěme rovněž sezonní letní výkyv, kdy mléko nyní v létě obsahuje méně tuků potřebných ke vzniku smetany, a další faktory.

Poptávka po smetaně a tím i její cena výrazně vzrostla celosvětově. „Její cena se nyní pohybuje dvaapůlkrát výše, než tomu bylo v loňském roce,“ řekl Deníku Jiří Kopáček z Českomoravského mlékárenského svazu.

Roli hrají i nové trendy ve výživě. Zatímco nedávno převládal názor, že jsou živočišné tuky nezdravé, a byly proto nahrazovány rostlinnými, dnes je vše naopak.

„Najednou je živočišný tuk, v tomto případě mléčný tuk, opět v kurzu. Všichni chtějí opravdovou šlehačku, na pečení se používá máslo,“ vysvětlila Večeřová.

Máslová krize skutečně začíná postihovat celou Evropu a její konec kvůli omezení počtu dojnic před dvěma lety je v dohledu nejdříve za dva roky. Farmáři v celé Evropě navíc tehdy přešli na levnější krmivo, které vede k poklesu obsahu tuku v mléce, potřebného k výrobě smetany.

Česká specifika tuto krizi navíc umocňují víc než v jiných zemích.

Podle ředitele opočenské mlékárny Koláře Češi totiž zapomínají na jednoduchou rovnici: Zatímco se od listopadu 1989 většina základních komodit a potravin zdražila zhruba desetinásobně, máslo sotva čtyřnásobně.

Po kombinaci vlivů útlumu českého zemědělství, zkrachovalých českých mlékáren, dotační politiky EU i národních vlád, politiky obchodních řetězců a nynějšího růstu poptávky po smetaně podle řady lidí z oboru jednoduše prasknul uměle vytvořený cenový polštář a léta podhodnocená cena se jen dostává tam, kam logicky patří.