Rozkvetlé růže, do výše se tyčící staré stromy, stylová fontánka, dominantní bílý zahradní altán, tedy jak vilu, tak i překrásnou zahradu, která je s domem napevno spjata, mohou projít zájemci i v doprovodu průvodce.

Během větrného slunečného pátečního odpoledne dorazilo do domu Čerychů přes sto dvacet návštěvníků. Sedí na lavičkách v zahradě, hrají hry, které jsou pro ně připraveny, a také si prohlížejí výstavu fotek v altánu. Další sedí vevnitř v prvorepublikové kavárně a jedí poslední kousky bábovky za doprovodu příjemné hudby a se stylově oblečenou obsluhou. „Já období první republiky strašně miluju. Jsem moc ráda, že jsem se sem mohla podívat,“ svěřila se Věra Marešová z Hradce Králové

Během prohlídky domu i zahrady se návštěvníci dozvídají především o historii a původním vzhledu prvorepublikové vilky. V zahradním altánu je pro ně také připravena výstava o proměnách vily s dobovými fotografiemi. „Když máte komentovanou prohlídku, tak je to jiné. Dozvíte se takové věci, které normálně ani na stránkách nenajdete. Okolo jezdíme autem, také jsem byla na filmu Odcházení, tak jsem si říkala, že je to dobrá příležitost vilu vidět,“ pověděla Alena Zezulková z Hradce Králové

Během roku slouží vila k mnoha účelům. Celoročně mohou návštěvníci vstoupit do zahrady. Pokud jsou branky otevřené, tak se nemusí bát vejít. Ve Vile a její zahradě se také pořádají svatební obřady a svatebčané si mohou celou Vilu pronajmout například i na celý víkend. Celoročně se zde také ubytovávají turisté z Česka i zahraničí. Nemůžeme také opomenout různé školící a vzdělávací akce, které zde pořádají různé firmy. Samozřejmě je Vila i místem, kde se konají kulturní akce, jako například přednášky nebo nedávné divadelní představení.

Páteční odpoledne se blíží ke konci a s ním i Den otevřených dveří Vily Čerych. „Těší nás zájem lidí, kteří jsou ochotní přijít i v pátek odpoledne na den otevřených dveří a jsme rádi, že můžeme otevřít jednou za rok vilu pro veřejnost,“ řekl ředitel Centra rozvoje Česká Skalice Jiří Kmoníček. Kdo nestihl dorazit, má další příležitost zase až za rok. Snad bude i příští rok k vidění tolik usměvavých tváří, jako tomu bylo tentokrát.

Daniela Erychlebová