Kateřina Růžičková uvítala doma trutnovského starostu Ivana Adamce, který přišel popřát nejstarší občance města.

„Slavili jsme to týden, pořád někdo chodil. Příbuzní, známí, celá ulice," líčila průběh oslav jubilantka, která se navzdory vysokému věku udržuje v dobré kondici. „Jen špatně slyším, musíte na mě křičet. A šmajdám na obě nohy," prozradila hned na sebe.

Verše pro prezidenta umí dodnes

Přesto bez zaváhání odrecitovala text, který před bezmála sto lety přednesla prezidentu Masarykovi. „Jó, básničky. To bylo moje," prozradila. „Byla jsem mrňavá, tak pan prezident se nade mnou naklonil, a já jsem odříkala text," zavzpomínala na setkání s prvním československým prezidentem.

Na kole to šlo ještě před deseti lety

Kateřina Růžičková se udržuje v obdivuhodné kondici. Cvičí, ráda si čte, večer se podívá na zprávy nebo na romantický film.

„Ráda mám Toulavou kameru v České televizi, to je moje," vybrala oblíbený pořad. Bylo jí přes devadesát a pořád jezdila na kole. „Ještě před deseti lety jsem jezdila. A paní Luxová má ještě moje kolo," pobavila gratulanty. „Teď už by mi museli koupit automobil."

Denní režim má pečlivě naplánovaný. „Ráno vstanu, pak musím chodit, to mě doma kontrolují. Potom si čtu, musím povinně jíst, cvičit a zase si jdu číst," popsala s úsměvem denní harmonogram.

„Nekouřím, nepiju, nefetuju, to platí pořád," řekla nejstarší občanka Trutnova.

Co říkají statistiky

Trutnovská městská matrika registruje k dnešnímu dni osm místních občanů, kteří překročili hranici sta let. Jubilantce Kateřině Růžičkové téměř doslova „dýchá na záda" Jaroslava Jurschninová, které bude 105 let už příští měsíc – 7. dubna. Nejstarším mužem je v Trutnově Jiří Vysoudil, kterému bude 105 let 8. srpna.

Podle statistik k 31. 12. 2016 žilo v Královéhradeckém kraji 34 občanů starších 100 let. Zajímavé je, že z drtivé většiny se jedná o ženy, kterých je 26, zatímco mužů je pouze osm.