Už podeváté se uskuteční mezinárodní abilympiáda, která je přehlídkou pracovních i volnočasových schopností a dovedností osob se zdravotním postižením. Světové klání se koná od 22. do 27. března ve francouzském Bordeaux. Český reprezentační tým zformovala Česká abilympijská asociace, která už téměř čtvrt století pořádá národní abilympiády.

Řezbář chce uspět

Program Světové abilympiády nabízí rekordní počet disciplín - celkem devětačtyřicet. „Pořadatelé je rozdělili do šesti skupin – třináct se váže k řemeslům, stejný počet k výpočetní technice a kreativitě, jedenáct k průmyslu, devět ke službám a tři ke stravování," upřesnil vedoucí české výpravy Jaromír Krpálek mladší.

Představit by se v nich měli reprezentanti 39 zemí - osmnáct národních výprav vysílá Asie, jedenáct Evropa, šest Afrika, tři americké kontinenty a jednu Austrálie. Očekává se rekordní účast přes 700 soutěžících. Česká výprava má osm soutěžících a zastoupení bude mít i ve sboru rozhodčích.

Východní Čechy budou zastupovat Vladimír Zrna z Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina, který bude soutěžit v montáži počítače, a Jan Venzara ze SŠ, ZŠ, MŠ Štefánikova Hradec Králové, bude o medaile usilovat v dřevořezbě.
Muž, který chodí do speciální školy pro neslyšící, vyhrál tuto disciplínu v posledních dvou letech na národní abilympiádě v Pardubicích:

„Snažím se využít každé volné chvilky a trénuju - vyřezávám různé ornamenty, rámečky a reliéfy. Nechtěl bych udělat ostudu a ve Francii, kam se hodně těším, ve velké konkurenci uspět," řekl.

Nadvláda Asie
Nadvládu v abilympijských disciplínách mají asijské země. Na minulé soutěži v jihokorejském Soulu v 33 řemeslných a sedmi volnočasových disciplínách dosáhli z Evropanů na medaile pouze čtyři. Dva Rakušané získali stříbro za studiovou fotografii a dřevořezbu, jeden Francouz bronz za tvorbu webových stránek a Slovenka Eva Vilímová bronz za pletení.

Nevidomý montér

Také rodák ze Žamberka Vladimír Zrna  svými výkony v montáži či drátování udivoval na minulých národních abilympiádách. „Na tak velkou světovou akci jedu poprvé. Pořídil jsem si řadu součástek a doma trénuju, snad se mně podaří se prosadit," uvedl abilympionik.

Česko budou reprezentovat také Helena Nejedlá z Krnova v malbě na hedvábí, Martina Mašková z Plzně ve vyšívání, Anton Kozák z Prahy a Jaroslav Wojnar z Palkovic v košíkářství, Jan Wenemoser z Ledče nad Sázavou v externí fotografii a Milan Ševčík z Prostějova v keramice.

Cesta na Světovou abilympiádu však není zadarmo, každý  reprezentant si musel nezbytné finance sehnat. „Jsem rád, že se podařilo peníze dát dohromady," říká spokojeně Jan Venzara a přidává: „Můj velký dík patří Krajskému úřadu Pardubického kraje, primátorovi města Hradec Králové Zdeňku Finkovi  a panu Janu Lepšovi. Moje škola mně darovala kvalitní lipové dřevo, zapůjčila pracovní stůl a kvalitní řezbářské nástroje. Tohle řemeslo mám moc rád, je to můj velký koníček a chtěl bych se mu v budoucnu věnovat."

„Pomoci se dostalo Vladimíru Zrnovi: „S finančním krytím mně pomohla grantová komise Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška za značné pomoci ředitelky střediska Dědina Naděždy Modráčkové."

Jaromír Fridrich