Kromě dvou zaměstnanců z TJ Lokomotiva přecházejí do prostor v Národním domě ještě další dva lidé z Tělovýchovné a sportovní unie Trutnovska. To však není všechno. Svému účelu přestane sloužit i zdejší tělocvična, což přináší sportovcům řadu komplikací. Využíval ji například oddíl juda s velkou členskou základnou, a oddíl aikida. Oba nyní míří do prostor v Sokolovně. Ricochet končí bez náhrady, šachistům, užívajícím dosud zdejší klubovnu, chce TJ Lokomotiva pronajmout prostory rovněž v Národním domě. A hledá se umístění pro menší sportovní aktivity ze Sokolovny, které v ní díky instalaci tatami už zůstat nemohou.

Projekt chystaného trutnovského Střediska volného času na Nivách vychází z architektonického návrhu kanceláře Rosa.
Příprava centra pro volný čas stojí. Projekt má sekeru

„Nedá se nic dělat, změna je život. Město nám však vychází maximálně vstříc,“ řekl předseda TJ Lokomotiva Petr Musil. TJ Lokomotiva přijde na Nivách také o venkovní kurty na volejbal včetně zázemí – kabiny, šatny a podobně. Jde přitom o jediné místo, kde se v současné době mohou odehrávat mistrovská utkání pod širým nebem. „Jsme však samozřejmě schopni odehrát celou sezonu v tělocvičnách,“ podotkl smířlivě předseda TJ Lokomotiva. Sportovci by byli nejradši, kdyby město postavilo multifunkční sportovní halu. Ta je však momentálně v nedohlednu. „Zatím doufáme, že se sem karatisté po výstavbě nového střediska vrátí,“ konstatoval Petr Musil.

POHÁRY DO MUZEA

Společně s veškerou agendou musí zmizet z areálu například i poháry, které oddíly získaly v rámci různých soutěží. Převezme je do depozitáře Muzeum Podkrkonoší.

Areál na Nivách v Trutnově má historii, která v souvislosti s chystanou přestavbou areálu stojí za zmínku. Dozvědět se o ní mohou například i návštěvníci probíhající výstavy v Muzeu Podkrkonoší, která je věnovaná trutnovským hospodám. Od konce devatenáctého století byla totiž na Nivách restaurace. „Máme k dispozici jídelní lístek z doby ještě po druhé světové válce,“ upozornil historik Ondřej Vašata. Lidé neměli peníze, a tak výletní restauraci navštěvovali. Hrála tam hudba a z fotografií vyplývá, že šlo o velmi vyhledávané místo. Divadlo v areálu vzniklo po druhé světové válce, kdy došlo k redukci restaurace.

MAYEROVÁ A ŠOTOLA

„V letech 1948 až 1958 tam sídlil profesionální divadelní soubor. Nejdříve samostatně, později jako pobočka královéhradeckého divadla. Začínala tam vystupovat i Carmen Mayerová, která v Trutnově žila a chodila tu do školy. Sama vzpomíná, jak zde čerpala první herecké zkušenosti, které pak na počátku 60. let využila v angažmá královéhradeckého divadla. V divadle Na Nivách určitý čas působil i známý dramaturg Jiří Šotola,“ připomněl historik Vašata.

Budova trutnovského divadla pak vyhořela a po opravách začal objekt sloužit trutnovské tělovýchově. „Zvlášť je potřeba upozornit na trutnovské basketbalisty, protože už v té době šlo o nejúspěšnější trutnovský sport,“ poznamenal Ondřej Vašata. Z ještě dřívější historie lze vyčíst, že úplně původně stála na Nivách střelnice. Po výstavbě nádraží se ostrostřelci přesunuli na Bojiště, kde si založili novou střelnici. Milovníci historie vědí, že zde býval i rybník, sloužící potřebám trutnovského pivovaru, který si z něj bral led.

Den krkonošských řemesel v trutnovském Domě pod jasanem.
OBRAZEM: Den krkonošských řemesel ve Voletinách