Výkupní ceny pozemků pro silnice a dálnice se po letošním snížení vracejí na původní sumy. Majitelé parcel mohou získat i několikanásobně víc než dosud.

Novela, kterou právě schválil parlament a jež by mohla začít platit v září, reaguje na zablokované výkupy hlavně na dálnici R35 a řadě dalších silnic, jejichž majitelé odmítli akceptovat ponížené ceny kolem 30 korun za metr.

Je to obrovská úleva a impuls pro urychlení staveb, zní z úst většiny starostů obcí a měst, které na kýžené obchvaty  a dálnice čekají desítky let. Jenže někteří z nich stejně radostně vítali i letošní snížení cen, prý mělo konečně zamezit spekulacím s pozemky a stanovit pro výkupy stejná a univerzální pravidla…

„Je to skvělá zpráva, bez navýšení výkupních cen bychom se nikam nepohnuli. Mám signály, že řada zdejších majitelů se zdráhala odprodat svá pole pro D11 za nabízených 30 korun," řekl starosta Jaroměře Jiří Klepsa. Podobný názor má radnice v nedalekých Smiřicích a řada dalších.

Ale třeba Pavel Kohout, starosta Opatovic n. L., kolem kterých vede R35, kritizuje jeden gumový paragraf  v novele, který podle něj opět bude nahrávat obstrukcím, zdržování a korupci při výkupech.

„Za správnou pokládám časovou bonifikaci majitelů, kteří dostanou oproti současnému stavu v případě rychlého jednání až osminásobek. Problémem je ale nabízené další zvýhodnění až na šestnáctinásobek v mimořádných případech, jež bude podléhat netransparentnímu schvalování ministrem. Co to jsou 'mimořádné případy'? To opět bude prostor pro licitování a všelijaké 'havránkismy'," řekl Kohout v narážce na 16 let trvající dohady státu s farmářkou Ludmilou Havránkovou o její pole pro dálnici D11. Ty nakonec vyústily v doposud bezprecedentní, pro farmářku finančně výhodný obchod.

Sám Kohout je přitom jedním z majitelů, kteří letos odmítli na 30 korun za metr přistoupit. S navýšením na minimálně loňské taxy už ve svém případě souhlasí.

Zákon má ovšem ještě jedno ale: Stát nepočítá se zpětným finančním dorovnáním těch majitelů, kteří na letošní nízké ceny kvůli hrozbě vyvlastnění už kývli.