Smrt dvou žen, ke které došlo v sobotu navečer v soukromé sauně v chatové oblasti u Dvoreckého rybníka na Jičínsku, šetří kriminalisté. V současné době zjišťují, o jakou právní kvalifikaci by se mohlo jednat.

Lidé z okolí nechtějí o tragédii mluvit. „Je to citlivé téma. Znám majitele sauny, je to vynikající člověk, a znal jsem i ženy, které se tu saunovaly. Neštěstí určitě poznamená další život osady," naznačuje obyvatel rekreační oblasti.

Nešťastná událost, při které ženy z Mladoboleslavska zůstaly uvězněny uvnitř sauny kvůli zlomené klice, vyvolala u majitelů podomácku vyrobených saun paniku i strach.

„Už v neděli se na nás obrátili lidé s dotazy, zda mají saunu v pořádku. Ptali se především na zajištění dveří," uvedl Karel Dyntar z Vitiněvsi, jednatel společnosti Sauny DYNTAR.

Pouta. Ilustrační foto.
Za nepovedenou krádež tři roky

Tazatele požádal o zaslání fotografií, konzultace proběhly prostřednictvím emailů, jen k jednomu majiteli vyslala firma svého technika.

Za smrtí žen je řada otazníků

Na stavbu sauny podle Karla Dyntara není třeba stavební povolení, jediným právním předpisem je vyhláška ministerstva zdravotnictví o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny ad. Zde je specifikována stavba saun, potírny, prohřívárny i ochlazovny s odpovídajícími hygienickým předpisy a dále pak i zajištění bezpečného vytápění. „Je zde psáno, že dveře nesmí být osazeny zámkem se západkou. Vždy se musí otevírat ven a musí mít zabezpečení, které lze lehce překonat. Tady byl asi největší problém. Majitel použil klasický zámek. Návody jsou zmíněny ve všech publikacích o saunách, je škoda, že si to samovýrobci nenastudují nebo nekonzultují s námi," reaguje Karel Dyntar. Že na stavbu sauny doma nebo na pozemku pro rekreační účely nepotřebujete svolení, potvrdil i šéf stavebního úřadu v Jičíně Otto Zákoucký. „U stavby do pětadvaceti metrů čtverečních zastřešené plochy nemusíte mít ani územní souhlas, pokud ji umístíte dva metry od oplocení pozemku," cituje paragraf.

Sauna v Robousích, kde zemřely dvě ženy.
Smrt v sauně - šlendrián a špatné dveře

Karel Dyntar se jako člověk s více než dvacetiletou praxí zabývá otázkou, zda ženy měly šanci zachránit se. „Byla to souhra nešťastných náhod. Kdyby nezazmatkovaly a lehly si na zem, tak zde vydrží spoustu hodin. U podlahy je tak dvacet stupňů." Připouští i otravu kysličníkem uhelnatým. „To by bylo možné, podle fotografie nešlo o profesionální kamna. Možná že bylo mokré dřevo, které dehtovalo, a mohlo dojít k úniku kouře dovnitř," spekuluje Dyntar, podle kterého mohly mít ženy i zdravotní potíže. „Osobně si myslím, že s rozběhem by se daly dveře vykopnout, rozhodně nebyly nepřekonatelné. Na většině topidel jsou kameny, takže určitě měly osušky a mohly kámen uchopit, vytrhnout palubovku z lavice a okno rozbít. Skutečně se domnívám, že muselo dojít k nějakému kolapsu. Zdravý člověk, který by nepropadl panice, by musel v sauně přežít. Nechápu, proč ženy rozbily jen jednu skleněnou výplň dveří a druhou ne. To je záhadou," krčí rameny odborník na stavbu saun.

Kriminalisté z Jičína případ prověřují. V současné době zjišťují, o jakou právní kvalifikaci by se mohlo jednat.