Ránu však nezpůsobil žádný výbuch, ani exploze či bouřka. Velmi pravděpodobně šlo o tzv. aerodynamický třesk.

"Ránu jsme zaznamenali. Jsme v koridoru, kde velmi často dochází k vojenskému leteckému cvičení. Není to příliš běžné, ale čas od času takový jev registrujeme," potvrdil Jan Klimeš z úpické hvězdárny. Právě on v Úpici obsluhuje seismograf, který běžně zaznamenává otřesy půdy, s podobnými jevy má tedy bohaté zkušenosti. "Je pravděpodobné, že nad našim územím letadla nacvičovala přechod do nadzvukových rychlostí. Právě při této rychlosti můžeme pak třesk zaznamenat. Občas nám to tady takhle pak bouchá," potvrdil Klimeš.

Lidé na sociálních sítích okamžitě ve velkém vyzvídali, oč šlo. Na Náchodsku lidé dokonce zaznamenali dvě rány. "Je možné, že by to bylo slyšet i u nás v Meziměstí? O půl dvanácté jsem uspávala dceru a slyšela jsem dvě rány. Myslela jsem, že to byla bouřka nebo že nadskočil náklad na autě, které v mé blízkosti jezdí přes koleje," připsala do diskuse Soňa.

Paniku lidí v poledne podpořily i sirény, které se ve všech obcích i městech rozezněly. Ty však pravidelně zní každou první středu v měsíci a s ránou pochopitelně neměly nic společného. 

Aerodynamický nebo také sonický třesk, který vzniká tehdy, je-li rychlost zdroje zvuku větší než rychlost zvuku, lidé zaznamenali na velkém území. Zvuk byl velmi podobný výbuchu. Po počátečním nárazu lidé registrovali ještě několik sekund jeho doznívání.