Předsedkyně senátu Anna Bímová uvedla, že rozsudek bude vyhlášen veřejně. Předpokládá se, že k tomu dojde v pátek.

Státní zástupce Milan Vodička obžaloval mladíka ze dvou trestných činů: z pokusu obecného ohrožení a porušování autorských práv. Druhého skutku se údajně dopustil nelegálním kopírováním počítačového programu. Protože trestná činnost se datuje do doby, kdy obžalovanému nebylo osmnáct let, hrozí mu trest odnětí svobody pouze na jeden až pět let.

Vodička během přestávky úterního hlavního líčení odkázal novináře na zkrácenou verzi obžaloby, která je zveřejněna na webových stránkách hradeckého krajského soudu. Podle ní nezletilý od září 2008 do doby jeho zadržení 19. března letošního roku na základě inspirace z mediálně známých vražedných útoků proti studentům na různých středních školách, především v USA, Finsku a SRN, měl v úmyslu spáchat obdobný útok v prostorách budovy novobydžovského gymnázia, případně v jídelně zdejší SOU a SOŠ.

„Především za použití internetu začal opatřovat informace o účincích různých výbušnin a po jejich vyhodnocení i konkrétní různé chemické látky a další prostředky sloužící k výrobě a odpálení takové výbušniny,“ uvedl státní zástupce.

Mladík měl dokonce vytvořené seznamy úkolů, ve kterých si již začal odškrtávat jednotlivé položky týkající se například již vyhotoveného plánu umístění tašky s výbušninou v jednotlivých prostorách budovy gymnázia. Po provedeném útoku zamýšlel spáchat sebevraždu, proto také některé své spolužáky žádal, aby mu pomohli natočit videozáznam, ve kterém chtěl vysvětlit motiv svého plánovaného útoku. Jedna studenka o tom informovala svého otce a jeho prostřednictvím případ oznámila na policii.

“Můj klient se při hlavním líčení odkázal na svou výpověď z přípravného řízení. Doplnil ji tím, že nikdy nechtěl nikomu ublížit, ani svým spolužákům. Tvrdil, že to byla jen jeho hra, když zkoušel, kdy spolužáci začnou věřit tomu, že by mohl byl schopen něco takového spáchat,“ řekl během přestávky soudního jednání obhájce obžalovaného Stanislav Kadečka.

Mladík dokonce napsal článek fiktivního redaktora, v němž popsal provedení útoku a jeho následky. „Měl rád publicistickou činnost. Ale to byla jenom teorie, jeho hra,“ uvedl obhájce.

Obžalovaný po propuštění z vazby dokončil čtvrtý ročník šestiletého gymnázia a po dohodě s probačním úředníkem odpracoval 40 hodin v knihovně školy. „Chtěl tak dokázat, že to chce nějakým způsobem odčinit. Všem spolužákům, učitelům i řediteli školy se omluvil,“ dodal Kadečka.

Otec obžalovaného věří, že by jeho syn bombový útok nespáchal. „Dělal jsem s ním nějaké pyrotechnické efekty, proto mě to nevzrušovalo. Byly to běžně dostupné věci, které koupíte v drogerii. Chtěl jsem mít přehled o tom, co dělá, hlídat ho, aby neudělal nějakou blbost, někdy jsem mu i poradil. Dnes si spousta lidí hraje na vojáky. Kupují si uniformy, plánují útoky na něco, ale nikdo to nebere vážně,“ řekl novinářům otec obžalovaného mladíka.