Když se policie a hasiči násilím dostali do bytu v Pardubicích, kde se měl trestný čin stát, našli tam polonahou zbitou a zkrvavenou ženu a u ní dva muže z Maďarska. Oba se nyní u Krajského soudu v Hradci Králové zodpovídají z pokusu o znásilnění a těžké ublížení na zdraví a oba vinu popírají.

Případ se stal poslední dubnové noci. Na zahradě jednoho pardubického domu se sešli lidé a slavili pálení čarodějnic. Pro jednu z obyvatelek však měla oslava fatální následky. Opilí Sándor Farkas a András Kátra podle obžaloby pozdě v noci vnikli proti její vůli do jejího bytu a chtěli ji znásilnit. Když se žena bránila, začali ji bít, ale nepodařilo se jim ji přemoci. Proto ji surově zbili a zkopali a Kátra ženě o hlavu rozbil skleněnou láhev.

Muži tvrdí, že ženě neublížili

Oběť utrpěla zlomeninu levé spánkové kosti, tržné rány na hlavě, rtu a uchu, velké podlitiny v obličeji i po celém těle, řezné ranky a řadu dalších zranění. Podle státního zástupce Milana Šimka mohla dopadnout i daleko hůře, zachránil ji však zásah Ukrajince, který ji bránil a také přivolal policii.

Verze obžalovaných je však jiná. Ukrajinec za nimi prý přišel, přiznal se jim, že ženu napadl, a oni jí šli pomáhat. Nevysvětlili však, proč neotevřeli, když přijela policie. Jeden svědek navíc viděl, že si krátce na to sbalili tašky, jako by chtěli odjet.

Stav napadené se zhoršuje

Ukrajinec u soudu nevypovídal, protože odcestoval do své domoviny.

Ani napadená žena soudu v rozplétání případu nepomůže, protože po vážném zranění hlavy si na útok nepamatuje. Podle znalkyně se u ní projevuje postkontuzní syndrom s dopadem na paměťové buňky. Kromě toho napadená trpí poruchami spánku, úzkostí a zvýšenou úlekovostí. „Vývoj je nepříznivý, ke zlepšení nedochází, naopak se projevují depresivní stavy," řekla včera soudu znalkyně Lenka Růžičková.

Žena není schopna se vrátit do svého bytu, bydlí u matky, nezvládla ani návrat do zaměstnání a v současné době zvažuje odchod do invalidního důchodu. „Její život se zcela změnil," upozornila znalkyně.

Soudní znalec Petr Baláž označil útok, jemuž byla oběť vystavena, za velmi nebezpečný. „Násilí působilo z různých stran," řekl.

Hlavní líčení bylo včera kvůli výslechům dalších svědků a znalců odročeno na květen.