V případě prokázání viny jim hrozí pět až deset let vězení. Hlavní líčení začalo v září, soudu už se podařilo vyslechnout obžalované, svědky i znalce.

Podle státního zástupce Adama Borguly se v roce 2012 dohodli zástupci investora společnosti HOMA holding, technického zástupce investora firmy Cettus a zhotovitele, kterým byla firma Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Fingované mikropiloty

Obžaloba je viní mimo jiné z toho, že na stavbě neprovedli trubkové mikropiloty, že na příčky použili levnější materiál a vybrali jinou ocelovou konstrukci, než byla v projektu. Jeden z obžalovaných prý dokonce pořídil z údajného provádění mikropilotáže fingovanou fotodokumentaci, aby ji předložil úřadům.

„Současně si byli vědomi, že realizace projektu podle uvedené projektové dokumentace je pro investora závazná," uvedl žalobce.

Pokus však nevyšel, protože Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod vyžádanou platbu nevyplatil.

Šéfové firem HOMA Holding, Metrostav a Cettus u soudu obžalobu odmítli. Právník Metrostavu Pavel Mališ řekl, že firma své pracovníky pravidelně školí a má kodex, který obsahuje nulovou toleranci neetického jednání.

Soudní jednání pokračuje až do pátku.

Oprava hotelu v Chrudimi měla stát 74 milionu korun, celková dotace měla činit 43 milionů korun.