V budově hradeckého krajského soudu, v jedné z dominant východočeské metropole bude dnes rušno.

Do místnosti číslo 50, té největší, se totiž vrací případ Lukáše Nečesaného, mladíka obžalovaného – a jednou i odsouzeného – za to, že 
v únoru 2013 brutálně napadl kadeřnici v Hořicích.

„Jsem nevinný," tvrdil zanedlouho čtyřiadvacetiletý muž. „Udělal mi to on," oponovala naopak napadená žena na podzim, když se po dlouhých peripetiích vrátila kauza k hradeckému soudu.

Jedna z důležitých otázek teď stojí: Mohla se paní vrátit paměť, když dříve při takzvané rekognici Nečesaného nepoznala? U soudu si byla jistá, vypovídala, i když byla pod velkým tlakem.

Nyní vynesou ortel znalci. „Není a nebyla plně zachována epizodická paměť na událost," napsal podle serveru Aktuálně do znaleckého posudku Miloslav Kopeček, který se na jeho zpracování podílel. „Jsem primárně zavázán soudu a nebudu to komentovat před samotným líčením," dodal.

Paměť kadeřnice nebude jediným důkazem, který bude soud zkoumat. Dalším je takzvaná časová osa – tedy doba, kdy se zločin stal, a další okolnosti. Například kdy přišel Nečesaný domů k babičce, u níž bydlel, protože studoval střední školu v Hořicích.

„Je to šlendrián policie," prohlásil po zadržení syna jeho otec Luděk Nečesaný, ředitel liberecké krajské nemocnice, který je společně 
s manželkou Šárkou obviněn 
z braní úplatků.

On sám tvrdí, že jeho případ souvisí s tím synovým, policie prý nechce, aby měl finance nutné na zajištění potomkovy obhajoby.

Tou se zabývá od února 2013, kdy byl Nečesaný junior  poté, co přišel vypovídat na poicii jako jeden z případných svědků, zadržen a obviněn.

O necelý rok později byl odsouzenk šestnáctiletému vězení, které poté Vrchní soud v Praze snížil o tři roky.

Jenže nakonec přišel zásah ministryně spravedlnosti, jež nařídila přezkoumání celého případu. Nečesaný byl propuštěn a nyní čeká na nový verdikt.

Ohlas z Hořic: Zajímá nás hlavně pravda
V Hořicích, kde se udál zločin, 
za který je obžalován, se o něm vědělo. Žádný svatoušek, to bylo známé. Na druhou stranu to ještě není důvod, aby byl bez skrupulí odsouzen.
Lukáš Nečesaný ve městě proslavených trubiček bydlel u babičky a studoval střední školu. Žena, jež zná jeho rodiče, babičku i juniora samotného, přiznala, že se mluvilo o jeho potížích doma v Liberci. „Zajímá nás především, kde je pravda. Jestli zatkli nevinného člověka, který si odseděl dva a půl roku za mřížemi, tak to je hrůza," řekla. „Znám je léta, i babičku a dědu, u kterých Lukáš žil. Vím, že měl problémy 
v liberecké škole kvůli drogám,   proto ho rodiče nechali studovat v Hořicích. Není mi jen jasné, že napadená kadeřnice útočníka nepoznala. Z druhé strany, jestli se dají podplatit  soudy, tak i to je hrůza,"  vykládala.
Nyní se čeká, jak dopadne další díl seriálu Kauza Nečesaný. Půjde mladík na dlouhá léta do vězení, nebo bude volný? I na to čekají Hořice.

Posudek: Žena má porušenou paměť. Spasí to Nečesaného?

Hradec Králové - Zásadní otázka před středečním jednáním hradeckého krajského soudu zní: Mohla se brutálně napadené ženě vrátit paměť?

Kadeřnice z Hořic byla zmlácena dřevěným polenem v únoru roku 2013 – a od té doby se děly věci.

V lednu 2014 byl Lukáš Nečesaný odsouzen k šestnáctiletému vězení. Jeho otec Luděk, vlivný ředitel krajských nemocnic, toho času 
v Liberci, se ihned pustil do boje proti policii. „Vyhlašuju hradeckým kriminalistům válku," prohlásil.

Do kauzy nasypal velké peníze, sám řekl, že za obhajobu syna utratil tři miliony korun. Podle zasvěcených jsou však služby renomovaných advokátů Vlastimila Rampuly, Oldřicha Chudoby a Petra Dítěte ještě dražší.

Úsilí se však vyplatilo. Nejprve byl trest snížen o tři roky, poté, v květnu 2015, Vrchní soud v Praze pustil Nečesaného juniora na svobodu, rozsudek úplně zrušil a případ vrátil k hradeckému krajskému soudu. Pomohla k tomu také inciativa ministryně spravedlnosti Heleny Válkové.

Na podzim tak začal ve východočeské metropoli nový proces. Klan Nečesaných (syn se mezitím oženil a později se mu narodila dcera) do něj šel velmi sebevědomě. Napadal veškeré důkazy předložené státní zástupkyní Lenkou Faltusovou. Ta dokonce při přestávkách mizela do zákulisí soudu, ač to není obvyklé.

„Jsem přesvědčena o jeho vině," řekla totiž žalobkyně – a tím se stala terčem.

Vedle ní to jsou policisté a napadená kadeřnice. Ta totiž najednou otočila, v soudní síni ukázala na Nečesaného juniora a řekla: „To je on, ten mi to udělal."

Při rekongnici a prohlídce fotek v dřívější době se tak přitom pokaždé nezachovala. Nečesaný a jeho advokáti tvrdí, že změnila výpověď na nátlak. „Domluvila se s policií," glosoval Lukáš Nečesaný. „Znalci musí říct, zda je možné, aby se vrátila paměť," řekl jeden 
z jeho advokátů Chudoba.

Podle deníku Blesk je její paměť porušená, jak vyplývá 
z nového znaleckého posudku. Ten by měl být oficiálně zveřejněn dnes, kdy se koná další část procesu. Rozsudek však zatím nepadne, protože se omluvila jedna ze znalkyň a obhájci Nečesaného trvají na tom, že soud musí znovu vyslechnout všechny zasvěcené. Proto soud líčení odročí.

Nečesanému juniorovi přesto dál hrozí vězení.

Otci hrozí až dvanáct let - za korupci
Obžaloba z pokusu o vraždu není jediný kardinální problém, který obchází rodinu ředitele liberecké krajské nemocnice. I sám Luděk Nečesaný, elegán vždy oblečený ve značkových kouscích, je společně se ženou obviněn z korupce a praní špinavých peněz.
Podle policie pobral na úplatcích 23 milionů korun, které poté měly projít účetnictvím firmy jeho ženy a matky obžalovaného Lukáše. Její společnost, která se měla zabývat poradenstvím, během jednoho roku zvýšila 
zisk z nuly na 19 milionů. „Máme k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že protikorupční policie podezírá Nečesaného a jeho ženu Šárku, že za peníze z úplatků od firem dodávajících pro nemocnici měli nakoupit domy v Liberci," prohlásil Jaroslav Tauchman, analytik neziskové organizace Krajské protikorupční pracoviště.
Nečesanému seniorovi hrozí až dvanáctiletý trest, jeho žena Šárka je obviněna jako spolupachatelka.