Do sedláckého stavu se svými dotazy stylizovali někteří, jindy distingovaní právní zástupci bývalých manažerů fondů. Jedním z hlavních obviněných je  Miroslav Hálek.

Ten je spolu s dalšími devíti lidmi obviněn, že před takřka sedmnácti lety vytunelovali investiční fondy Trend a Mercia.  S údajnou škodou 1,4 miliardy korun se kauza stala jedním z největších případů tunelování v Česku.

Znalec: „Smlouvy byly nestandardní"

Obhájci se podivovali nad postupy a závěry znalce z oboru ekonomiky Radka Hegera z Vysoké školy ekonomické v Praze. „Nejsem erudovaný ekonom, ale selský rozum mi nebere, jak jste k takovým závěrům došel. Popisujete dvě  metody, které jste k výpočtu použil. Proč jste jich nevyužil víc?" zeptal se jeden z právních zástupců Radka Hegera.

Ten mimo jiné u soudu 
uvedl, že některé posuzované smlouvy a finanční transakce  Trendu byly tak nestandardní, že kdyby zde neexistovala možnost ekonomického a personálního propojení smluvních stran, tak by k žádné transakci nemohlo dojít. Na nikoho však neukázal prstem a rozhodování, jestli tomu tak skutečně bylo a popřípadě, kdo si takto přišel k nekalým penězům, nechal na posouzení senátu. „Nikdy jsem se s takovými smlouvami nesetkal. Když chce mít někdo výnos z akcií, nemůže smlouvy napsat takhle vágně. Nikdo ekonomicky erudovaný by takové smlouvy nepodepsal," 
uvedl u soudu Heger. Dodal, že co se týče použitých metod, jde o standardní postupy, které se používají při obdobných kauzách všude ve světě. „Jen málokdy, a já jsem se s tím nesetkal, se například při posuzování cen akcií nedá  vycházet ze současných známých výsledků, ale z prognózy platné v době podepsání smlouvy. Vývoj této ceny totiž nemůže nikdo do vzdálenější doby určit. Pokud by to uměl, byl by to nejbohatší člověk na světě," řekl znalec Radek Heger, který nechtěl polemizovat ani s dalšími  selskými rozumy.

V úterý padala 
i ostřejší slova

Po těchto slovech se do polemiky mezi právníky a ekonomem vložil i obžalovaný Hálek. Ten mimo jiné uvedl, že  soudu předložený znalecký posudek se na věc dívá zcela jinou optikou, než by měl. „Asi jste si neuvědomil, že byla polovina devadesátých let, kdy se naše ekonomika dívala zdaleka na okolní státy, kde byly například úrokové sazby daleko větší  než u nás. Také bych se chtěl ohradit proti slovům o ekonomických blbcích. Vždyť jenom naprostý idiot by naopak neviděl, jak se bude další ekonomika vyvíjet," řekl Hálek s tím, že největší problém jeho stíhání vidí v tom, že někdo chtěl přijít lehce k majetku. „Proto zařídil, abychom se  dostali do vazby, a tím nám zkazil další fungování rozjeté firmy," dodal Hálek.