Soud nechá vypracovat nový znalecký posudek, řekl předseda senátu Miroslav Mjartan. Josef Malíř obžalobu odmítá.

Nové ohodnocení ceny areálu

„Jedná se o natolik složitou věc, že provedeme ústavní ohodnocení tržní hodnoty areálu parkovacího domu," řekl soudce Mjartan.

Soud včera dopoledne pouze přečetl listinné důkazy. Obžalovaného, svědky i znalce vyslechl již v předchozích hlavních líčeních.

Obžaloba Malíře viní z toho, že jako předkladatel ostatním členům rady města a zastupitelstva vědomě podával nepravdivé a zkreslené informace s tím záměrem, aby Hradec Králové pořídil do svého vlastnictví parkovací dům, který budovala soukromá firma. Město za parkovací dům zaplatilo 75 milionů korun, přitom podle znaleckého posudku je obvyklá cena stavby necelých 52 milionů.

V parkovacím domě bylo podle spisu také méně parkovacích stání, než bylo původně plánováno.

V případě prokázání viny hrozí Malířovi pět až dvanáct let vězení.

Hradecký okresní soud řešil další obžalobu Malíře kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku ve stadiu pokusu v souvislosti s rekonstrukcí a pronájmem královéhradeckého zimního stadionu. Letos v lednu Malíře obžaloby zprostil. Soud uvedl, že nebylo prokázáno, že se staly skutky, pro které byl Malíř stíhán. Malíř podle soudu neporušil žádný vnitřní předpis ani zákon, všechny záležitosti projednala rada a zastupitelstvo města.