Krajský soud v Hradci Králové v pondělí rozhodl, že jednadvacetiletá Lucie K. z Havlíčkova Brodu obviněná z vraždy dvou svých vlastních novorozenců, zůstane i nadále ve vazbě. Lucie K. před soudem sama prohlásila, že nechce být propuštěna z vazby.

„Zasedání se týkalo pouze vazby, takže k případu samotnému se obviněná nevyjadřovala. I můj návrh byl, aby byla ponechána ve vazbě. Soud návrhu vyhověl," uvedl po vazebním zasedání státní zástupce Milan Vacek.

Podle soudu je nutné, aby Lucie K., zůstala ve vazbě, protože hrozí, že by se mohla vyhýbat trestnímu stíhání a opakovat trestnou činnost.

Vazební zasedání se nařizuje vždy po podání obžaloby a před nařízením hlavního líčení," naznačil žalobce Milan Vacek. První hlavní líčení v případu s Lucií K. by mohlo být nařízeno zhruba do jednoho měsíce.

Vraždila děti hned po porodu?

Lucie K, je obviněna ze zvlášť závažného zločinu vraždy dvou novorozenců. V březnu 2012 na autobusových záchodcích v Jihlavě podle obžaloby porodila živou holčičku, kterou zabalila do deky, schovala ji pod bundu a obešla s ní kus Jihlavy až k silničnímu přivaděči na Havlíčkův Brod. Tam holčičku odložila do křoví a odešla. Druhý den se vrátila, ale holčička už byla mrtvá. Tělíčko vzala do batohu a odvezla do Havlíčkova Brodu, kde ho odložila pod schodiště jednoho bytového domu. Tam už dítě nechala. Jeden z nájemníků domu igelitku vhodil do popelnice, protože zapáchal a nájemník se domníval, že je v tašce mrtvé zvíře.

V dubnu 2013 porodila zdravé dítě doma v koupelně v Havlíčkově Brodě. Podle obžaloby novorozence ihned zabila a uložila do igelitové tašky. Příteli, který s ní byl doma, řekla, že se dítě narodilo mrtvé. Společně pak igelitovou tašku odhodili u rybníka Drátovec v Havlíčkově Brodě. Mrtvolku našel náhodný chodec.

Bezradné policii pomohl až svědek

Kriminalisté po matce pátrali několik měsíců. Pomohl jim až svědek, který si všiml, že byla Lucie K. těhotná, ale o žádné dítě se nikdy nestarala. Lucie K. tehdy pracovala v Humpolci a bydlela s jiným přítelem.

V Humpolci také byla zatčena. Podle dodatečných testů DNA se potvrdilo, že je matkou dítěte. Otcem byl její tehdejší přítel, s nímž dítě odhodila u rybníka. K první vraždě se Lucie K. přiznala až zpětně, když kriminalisté od různých svědků zjistili, že už mohla být jednou těhotná.

V případě odsouzení hrozí Lucii K. patnáct až dvacet let vězení případně výjimečný trest.