Dvaadvacetiletý Jurijs Vasiljevs, který do České republiky přijel z Lotyšska, nezapíral a ke zločinu se přiznal. Řadu lidí přítomných v soudní síni však zarazila chladnokrevnost a bezohlednost, s jakou mladík na bezbrannou ženu zaútočil.

Budu bodat a vezmu si peníze

Svůj zločin spáchal v polovině února. U soudu řekl, že asi měsíc pracoval jako dělník v českoskalickém masokombinátu. „Ale pak jsem ukradl peníze, tak mě propustili. Musel jsem opustit i ubytovnu," vyprávěl včera obžalovaný.

Zbylo mu prý asi tři sta nebo čtyři sta korun, takže neměl na cestu do Lotyšska. Páteční večer a sobotu strávil po místních barech v ubytovně a v neděli časně ráno mu prý došla celá beznadějnost jeho situace.

„Došlo mi, že od pondělka nemám ani práci, ani bydlení. Tehdy jsem se rozhodl, že půjdu na benzinku, budu bodat a vezmu si peníze," řekl Vasiljevs.

K loupežnému přepadení si vybral pumpu, na kterou docházel a kterou znal. Do rukávu bundy si schoval nůž s patnácticentimetrovou čepelí, z regálu si vzal bagetu a olej a obsluhující ženu požádal o cigarety. „Když mi je podávala, bodl jsem ji nožem do krku," doznal mladík. Vylíčil, že žena vykřikla, on obešel pult a zasadil jí nožem další rány.

Podle obžaloby ženu bodal do hlavy, krku i do těla a kopal do ní. Žena se bránila, stříkala na něj slzný plyn a hodila po něm sešívačkou, ale proti mladšímu muži neměla šanci. Povalil ji na zem a z pokladny sebral 9400 korun.

Myslel, že se žena zalekne

Žena utrpěla bezpočet zranění, řada z nich byla těžká. Nůž zasáhl i vnitřní orgány a způsobil přepadené vážnou ztrátu krve.

Čerpadlářka si pak sama přivolala pomoc. „Ač zraněná, dokázala policii popsat situaci, což velmi pomohlo k rychlému dopadení podezřelého," uvedla krátce po činu policejní mluvčí Ivana Ježková.

„Myslel jsem, že když bodnu jednou, bude se bát. Ale ona se bránila. Bál jsem se. že přivolá policii, tak jsem bodal dál," snažil se vysvětlit své chování Vasiljevs.

Hlavní líčení u krajského soudu pokračuje ve čtvrtek.