Měla to být výstraha muži, který dělal problémy.

Vždyť i policie to tak popsala. „Šli za poškozeným do jeho improvizovaného příbytku na břehu řeky, aby mu důrazně domluvili," řekla tisková mluvčí policie Ivana Ježková, když hovořila o dubnové smrti bezdomovce v Náchodě.

Zločin se stal na břehu řeky Metuje, v provizorním příbytku, kde Litevec žil.

Skleněnou lahví ho smrtelně zranil třiadvacetiletý Daniel Hakl, jenž nyní stojí před Krajským soudem v Hradci Králové. Už dnes by se měl dozvědět rozsudek, za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozí trest 
v rozmezí osmi až patnácti let.

Policie: Zabitý byl konfliktní

„Šlo o mimořádně agresivní jednání, ale pachatel se k činu od začátku doznával," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Je to tak, mladík, jenž pracoval od osmnácti let jako ochranka obchodů a dalších provozoven, se opravdu přiznal. A to i včera při prvním dni líčení. „Lituju toho, bylo to zkratkovité jednání," pronesl několikrát.

Důvod, proč se vlastně pustil do bezdomovce, byl tento: Jeho známý Filip Borovička, jenž dělal ochranku u hyperkmarketu, který problémový muž (tak ho nazýval obžalovaný) navštěvoval, ho požádal o pomoc. Hakl byl totiž 
v inkriminovaném obchodě zrovna na nákupu. Spolu se jim podařilo Litevce vytlačit 
z parkoviště, jenže pak se za ním vydali do jeho obydlí.

„Ten člověk byl velice konfliktní, měl v obchodě problémy s personálem, slovně i fyzicky napadal zákazníky, několikrát byl vyvedený strážníky, stále se tam však zdržoval. Muži se rozhodli, že ho z obchodu vyvedou. Postupem času si řekli, že mu dají důraznou výstrahu," uvedl po vyšetřování kriminalista Roman Popiolek.

„Zavolali jsme městskou policii, ale tak pak odjela," doplnil Hakl.

Po cestě našli dvě láhve od vína. „Měl nože, byl ozbrojený. Měli jsme strach," řekl obžalovaný. V příbytku pak muži ležícímu pod papírovými krabicemi nejprve Borovička nastříkal pepřový sprej do obličeje a Hakl po něm třikrát hodil lahev. První ranou netrefil, ale dalšími dvěma už Litevce zasáhl.

„S takovým útokem jsem se nikdy nesetkal," řekl policistům svědek Borovička. „Myslel jsem, že mu jen slovně domluvíme. To, co obžalovaný udělal, na tom jsme domluveni nebyli."

Hakl prorazil bezdomovci lebku a způsobil mu masivní krvácení do mozku. Mrtvý byl nalezen druhý den.

Hlásí se o odškodné. Prý je matkou dětí mrtvého muže
Provizorní obydlí zavražděného bezdomovce.Hradec Králové - Chtěla odškodnění, celkem 480 tisíc korun. Prý jako bolestné pro její dva syny za smrt jejich otce.
Žena, která se přihlásila hradeckému soudu s touto žádostí však neuspěla. Nedodala totiž důkaz, že Litevec, kvůli jehož zabití je souzen Daniel Hakl, byl tátou jejích dvou synů ve věku šest a devět roků.
„V dokladech nikde nestojí, že by byl jejich otec. 
S ohledem na to se nepřipouštějí jako poškození," vysvětlil včera odmítavý verdikt předseda senátu Luboš Sovák.
Zda jde, či nejde o Litevcovy potomky, je velmi složité rozklíčovat. Tomas Kvozonas totiž žil podle zpráv policie v Česku už několik roků. Usadil se v Náchodě, kde si vedle řeky Metuje postavil provizorní přístřešek.
Často chodil do blízkého hypermarketu v Polské ulici, před ním se potkával 
s dalšími bezdomovci. „Společně s nimi nebo sám poměrně hojně konzumoval alkohol," řekla mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.
V příbytku u Metuje také skončil Litevcův život. Tady byl napaden obžalovaným Haklem a po ranách lahví 
v dubnu zemřel.