Případ se stal před dvěma lety v Pardubicích. Trojice mužů se nad ránem vracela z hospody a nebyla právě střízlivá.

Muže obstoupili a zmlátili

„Při průchodu vnitroblokem směrem do ulice hlasitým projevem rušili noční klid tak, že je poškozený z okna svého bytu vyzval, aby se ztišili, na což nereagovali," uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Chvíli na sebe pokřikovali, a pak se muž, který měl doma malé dítě, jemuž rostly zoubky a plakalo, dopustil velké chyby: vyběhl na ulici a znovu požadoval, aby se muži zklidnili.

To však trojice neměla v úmyslu a naopak na něj zaútočila. Podle obžaloby útok zahájil 30letý Miroslav Čonka, který ho kopl a snažil se ho praštit pěstí do obličeje. Vzápětí se k němu přidal i 31letý Slovák Dávid Daniel a 27letý Jan Lévai. Muže obstoupili, mlátili ho pěstmi do obličeje, a když upadl, kopali do něj.

Poškozený skončil se zlomeným nosem, vícečetnými zlomeninami očnice a horní čelisti, podlitinami obou víček a dalšími zraněními v nemocnici a pak v pracovní neschopnosti. Navíc trpěl výpadky paměti.

Obžalovaní: Konflikt vyvolal poškozený

Obžalovaní u soudu tvrdili, že konflikt vyvolal poškozený, protože je napadl a křičel na ně: „Černé huby, teďka budete dostávat!"

To je ale podle soudu nepravděpodobné. „Ten člověk by nebyl soudný, kdyby se snažil něco rozpoutat," řekl předseda senátu Luboš Sovák. Muž podle něj neměl jít ven k výtržníkům. „Je otázka, zda to bylo uvážené nebo ne… Ale dítě plakalo a on byl nervózní," uvedl soudce.

Tvrzení obžalovaných vyvrátila i trafikantka, která u soudu popsala, že poškozený spíš rány dostával než dával.

Znalci upozornili, že při útoku mohl napadený utrpět i daleko horší zranění. „To, že nedošlo k ničemu vážnějšímu, bylo v podstatě dílem náhody," konstatoval předseda senátu.

Soud trojici uznal vinnou z pokusu o těžké ublížení na zdraví a z výtržnictví. Nejvyšší trest udělil Danielovi, který už jednou za ublížení na zdraví ve vězení byl, zbylí dva vyvázli s podmínkou. Kdy si Daniel trest odsedí, není jasné, protože se k soudu nedostavil a není známo, kde je.