Případ se odehrál letos v květnu ve Sloupnici na Orlickoústecku. Muž podle obžaloby krátce po poledni přijel  v podnapilém stavů domů, dostal se s manželkou do rozepře  a bodl ji kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí do zad. Žena, která tehdy byla v sedmém měsíci těhotenství, utrpěla poranění hrudníku a levé plíce. Život jí zachránila včasná lékařská pomoc.

Obžalovaný dnes u soudu uvedl, že toho dne byl ve velkém stresu, protože nemohl sehnat zaměstnání a bál se, že má rakovinu. Manželka prý po jeho návratu spustila lamentace, co s nimi bude, a i když ji uklidňoval, opakovala to prý stále dokola. „Pak jsem jí přiložil nůž k zádům, ani nevím, jak zajel pod mikinu," řekl plačící muž.

Podle svých slov ženu ošetřil, ona ho vyzvala, aby si šli zakouřit, a pak usnul. Připustil, že si zraněná stěžovala, že se jí špatně dýchá. Když se vzbudil, odvezla ho policie.

Manželství označil za dobré, s partnerkou se prý hádali jen kvůli penězům. „Je to tragédie, jsem idiot. Nemělo se to stát," uvedl v závěru své výpovědi.

Jeho manželka však jejich vztah za dobrý nepovažovala. U soudu řekla, že ji bil, i když byla těhotná. Ze spisu vyplynulo, že ji fyzicky napadl víckrát, podezíral ji, že čeká dítě s jiným mužem, a vyhrožoval, že jí je „vykope z břicha". Posílal také výhružné SMS zprávy manželčině matce.

Osudného dne se podle ženy vrátil domů opilý, nadával a „mlel pořád dokola to samé". Manželka se ho snažila uklidnit, ale on na ni vzal nůž.

Žena potvrdila, že jí ránu zalepil, lékařskou pomoc  však odmítl přivolat. „Řekl, že si kvůli tomu nepůjde sednout," vypověděla  před soudem. Dodala, že si pak stěžoval, že není ani schopná ohřát mu jídlo.

Zraněné bylo špatně, proto odešla k sousedce, a ta přivolala zdravotníky.

Státní zástupkyně muže obžalovala z pokusu o vraždu, hrozí mu 15 až 20 let odnětí svobody nebo až výjimečný trest.  Kolář byl už v minulosti trestán za zabití svého ani ne čtyřměsíčního syna, současné manželce však pravý důvod  odsouzení neprozradil.

Soudní znalec u muže diagnostikoval výraznou poruchu osobnosti, označil ho mimo jiné za nezdrženlivého a disociálního. Upozornil, že požívání alkoholu, občasné užívání marihuany a experimenty s pervitinem jeho chování  zhoršovaly.

Soud odročil hlavní líčení na 1. října, kdy by měl být vyslechnut další znalec a vynesen rozsudek.