Ta otázka je jasná: Proč mu vlastně půjčoval dál, když mu nevracel ani sumy, které už od něj vylákal. Nemluvě o stoprocentním zhodnocení, jež měl podle poškozených slibovat.

„Proč jsem mu dával pořád další peníze? Je velmi dobrý řečník a manipulátor. Pořád říkal, že když přidám, dostanu svoje peníze zpátky a k tomu něco navíc," vysvětlil při vyšetřování podvodu Pavel Hušek, poškozený, z nějž měl obžalovaný Jaroslav Propš postupně vylákat až 7 milionů korun.

Proces s ním začal v pondělí 
u Krajského soudu v Hradci Králové. Hned během prvního dne byl však odročen a bude pokračovat na přelomu května a června.

Propš se měl podvodů dopouštět v rozmezí sedmi let, od roku 2003 do roku 2010. „Způsobil škodu velkého rozsahu," okomentoval skutky státní zástupce Jiří Viesner.

Propš podle obžaloby využíval stále stejnou metodu, jak nalákat potenciální investory. Figuruje v ní jméno Hillar Taamal, což měl být člověk, jehož byznys výrazně zhodnotí vložené sumy. „I kdyby ho Propš kontaktoval, byl výsledek značně nejistý," upozornil státní zástupce.

Tímto jménem se navíc Propš měl ohánět už od roku 2001, tedy dva roky před začátkem případů, jež nyní řeší krajský soud. „Ani tehdy nebyly žádné kladné výsledky," řekl Viesner.

„Dozvídal jsem se o různých zahraničních projektech, které je potřeba dofinancovat. I přes tu dlouhou dobu, co mi slibuje, že peníze vrátí, se nic nestalo," přidal se další svědek Petr Šritr. Ten ztráty vypočítal v řádu statisíců korun.

Propš, který byl už dříve potrestán za zpronevěru, měl mít navíc velké dluhy. A kvůli trestu nechtěl v nyní souzené kauze vystupovat. Proto si našel spolupracovníka Luboše Gardoně.

„Všechno za něj dělal Gardoň," potvrdil Šritr. „Já jsem žádné směnky nepodepisoval," promluvil Propš o dokumentech, které ho mají usvědčovat z toho, že si peníze napůjčoval.

On sám totiž – tedy v Huškově případě – mluví o dobrovolném vkladu. „Směnku jsem dostal, ale Luboš Gardoň mi řekl, že je to výlučně Propšova akce," poznamenal Hušek. „Později mi řekli, že prý peníze předali třetí osobě – a o tom jsem předem neměl vůbec tušení," dodal.

Slíbený dvojnásobek mu tedy na účet nepřišel a počkat si musí také na konečné vyřešení případu.