Kdo vlastně je ten pohledný obrýlený mladík? Naskýtají se hned dvě možnosti. Je  to syn z dobře situované rodiny, který trošku lajdal při studiu a krutě doplatil na to, že se svým svědectvím snažil pomoci policii při vyšetřování zločinu. Kvůli špatné nebo dokonce zmanipulované práci vyšetřovatelů, žalobců a soudců se dostal před soud, kde se zodpovídal z toho, že se kvůli penězům pokusil ubít kadeřnici v Hořicích.

Druhý obrázek však ukazuje problémového člověka, který měl zkušenost s marihuanou i pervitinem, musel změnit střední školu, kradl rodičům peníze a drahé věci a  neváhal zbít kamaráda.

Oběť byla pět dní v bezvědomí

Pokus o vraždu se stal předloni 21. února v kadeřnictví v Hořicích v Podkrkonoší. Těsně před zavírací dobou, kdy už byla v provozovně jen kadeřnice, vešel dovnitř pachatel,  který 53letou ženu napadl. „Rozpůleným polenem ji šestkrát udeřil do hlavy," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Zkrvavenou a bezvládnou oběť nechal ležet na podlaze, z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun a odešel.

„Byla to jedna rána za druhou… Pak jsem šla k zemi a probrala se až v nemocnici," řekla u soudu kadeřnice.

Vážně zraněnou ženu nalezl její syn. Podle znalců utrpěla mnohočetná poranění hlavy a přežila jen díky pomoci lékařů. Probrala se až po pěti dnech a z napadení si mnoho nepamatovala. Při první rekognici ukázala na fotografii Nečesaného, při druhé však označila jiného muže.

Útočníka by prý už nepoznala

U soudu si vymínila, že bude vypovídat pouze v nepřítomnosti obžalovaného, a pak řekla, že by útočníka už nepoznala. Její popis útočníkova oblečení se neshodoval s tím, co měl obžalovaný toho dne údajně na sobě, žena si  navíc nebyla schopna vybavit bližší okolnosti útoku. Vzpomněla si, že se útočník opíral o zárubně, že se na ni usmál, a pak vytáhl poleno, které měl schované za zády. Jak přišla o své umělé nehty, které byly rozházeny po kadeřnictví, si vůbec nevybavila.

Obžalovaný: Důkazy jsou falešné

Lukáš Nečesaný vinu odmítl. Nepopíral, že v kadeřnictví byl. U soudu řekl, že osudného odpoledne odešel dřív z doučování, aby se nechal ostříhat, protože měl večer schůzku s přítelkyní. Kadeřnice ho však ostříhat odmítla s tím, že už zavírá, a tak zase odešel a nechal se ostříhat svou babičkou, u které v té době žil a připravoval se na maturitu.

Důkazy, které byly předloženy soudu, označil za falešné. „Není důvod, proč bych měl být odsouzen za něco tak odporného, čeho bych se nedopustil," prohlásil. Jeho obhájci zdůraznili, že na jeho oblečení nebyly stopy ženiny krve, že se nepodařilo objevit poleno, pachové stopy byly zajištěny v rozporu se zákonem a že popis, který uvedla poškozená a podle něhož pachatel například neměl brýle, na něj nesedí.

Naznačovali, že zločin mohl spáchat syn napadené ženy, později předložili verzi, v níž zaznělo jméno Vítězslav Mádle, který podle anonymního podání mohl mít na činu podíl.

Svědkové: Dluhy, drogy, násilí

Obhajoba také zdůrazňovala, že mladík z tak dobře situované rodiny, jakou jsou Nečesaní, loupež deseti tisíc korun vůbec neměl zapotřebí.

Jenže obžalovaný musel u soudu mimo jiné zodpovídat dotazy ohledně svých dluhů. Vyšlo najevo, že dlužil kamarádům i bývalé přítelkyni.

Podle některých svědků potřeboval peníze na drogy. Nečesaný připustil, že příležitostně užíval marihuanu a experimentoval s tvrdými drogami. I když tvrdil, že neměl nouzi, při výslechu vyšlo najevo, že doma kradl peníze: koruny i eura. Když si jeho rodiče začali zamykat peníze do trezoru, podle jednoho ze svědků doma kradl a pak prodával také elektroniku nebo hodinky značky Omega.

Kamarádi Nečesaného policistům také řekli, že asi dvakrát napadl a zbil své známé. U soudu se však snažili své výpovědi zmírnit.

Veritas vincit a boj rodiny

Otec obžalovaného, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, dával od začátku  nepokrytě najevo, co si myslí o práci policie a později i hradeckého soudu. Jako vlivný muž neměl se zájmem médií problém, takže jeho názory byly všeobecně známy. Hradecké policisty a žalobkyni nařkl z „manipulativního a účelového chování" a na vyšetřovatele podal trestní oznámení.

Rodina zaplatila obžalovanému významné právníky, mimo jiné bývalého vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu nebo Oldřicha Chudobu, a založila webové stránky s názvem Veritas vincit – Pravda vítězí, kde rozebírala údajné rozpory v obžalobě.

Hradecký soud vinu mladého muže uznal a udělil mu 16 let vězení. Rozhodnutí mimo jiné odůvodnil svědectvím ženy, která z okna viděla, kdy Nečesaný vešel do kadeřnictví.

Zásah ministryně Válkové

Vrchní soud mladíkovi trest o tři roky zmírnil s tím, že pachatel je mladý a je možné, že se napraví. Tento rozsudek byl pravomocný. Odsouzený si později podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Loni v prosinci však NS  oznámil, že   Nečesaný vzal dovolání zpět.

Pak se však do případu vložila tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková, podala stížnost pro porušení zákona a žádala, aby NS verdikt zrušil  a případ vrátil krajskému soudu. Podle ní soudy nevyhodnotily správně všechny důkazy a verdikt vynesly spíše na základě domněnek.

A NS jí dal v květnu zapravdu. „Soudy si zcela účelně vybraly ze spisu to, co se jim hodilo a bylo v neprospěch obžalovaného, a naopak přehlédly to, co bylo v jeho prospěch," uvedl soudce Jan Bláha.

Některá média tehdy upozornila na Nečesaného  známé v politických kruzích, kteří mohli případ ovlivnit.

Mladík byl propuštěn z mírovské věznice a nedávno se oženil. Jaký bude jeho další osud, napoví hlavní líčení, které začíná ve středu. Jeho otec už se nechal slyšet, že za pobyt ve vězení budou pro něj žádat mnohamilionové odškodné.

Případ plný emocí
V kauze Nečesaný rozhodně není nouze o emoce. Doslova bouřlivě je projevovala jeho rodina, která docházela na jednání a v reakcích na rozhodnutí soudu si nebrala žádné servítky. Po vynesení prvního rozsudku někteří žalobkyni a soudcům spílali. „Můžete se stydět!" a „Chcípni," křičeli na ně tehdy. Když hradecký soud rozhodl podruhé, odešel mladíkův otec z jednací místnosti s výkřikem „To snad není pravda!" a s prásknutím dveřmi, zatímco zbytek rodiny opět častoval soud nadávkami.
V poslední době však výrazně převážily emoce kladné. Slzy radosti vyvolalo nejdříve zrušení rozsudku a před několika dny i svatba Lukáše Nečesaného a jeho přítelkyně. Média už předtím informovala, že se s ní sblížil, když si dopisovali během jeho pobytu ve vězení.

Další trable Nečesaných s policií
Zatímco v případě Lukáše Nečesaného byl vývoj příznivý, problémy s policí nyní řeší jeho otec. Luďka Nečesaného obvinila v červnu policie z přijetí úplatku, za což mu hrozí hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu s ním je stíhána i jeho žena Šárka, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři roky až osm let vězení. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Nečesaný se cítí nevinen. Zakázky podle něj prošly několika audity včetně ministerstva financí a prověřovala je  i policie. Nečesaný a jeho žena podali proti zahájení stíhání stížnost, ta však byla v červenci zamítnuta.