Odvrácenou tvář lásky ukazuje případ, který v pondělí začal řešit krajský soud. Martina Staškevičová (42) z Náchoda se zodpovídá z pokusu o vraždu své bývalé přítelkyně.

Žena však odmítá, že by útočila s úmyslem vraždit. „Měla jsem v plánu ji zmrzačit. Zabít jsem ji určitě nechtěla. Chtěla jsem, aby trpěla," řekla včera soudcům.

Ženy se seznámily přes internet. „Začala jsem za ní jezdit do Prahy, ona se později nastěhovala za mnou do Náchoda," řekla obžalovaná.

Zavolala, že je na dně a něco si udělá

Její přítelkyně prý dlouho nemohla najít práci, takže ji musela živit. „Pak nastoupila do Hypernovy, a tam se seznámila s jedním mužem, který byl původně ženou. Přestávala na mě mít čas, občas nepřišla domů, a já pak z facebooku pochopila, co se děje," vypověděla Staškevičová.

Ženy se rozešly, ale po čase jí prý přítelkyně zavolala, že je úplně na dně, nemá peníze a něco si udělá. Obžalovaná si proto půjčila 140 tisíc korun, aby jí pomohla. Pak se spolu podle ní opět začaly stýkat, ale ani tentokrát vztah neměl dlouhého trvání. „Řekla mi, že má přítelkyni, ale já jsem věděla, že lže a že je opět s ním," uvedla Staškevičová. Když se spolu domluvily, že společně oslaví svátek, a přítelkyně to pak odvolala, krize vyvrcholila. „Byla jsem psychicky na dně. Samé sliby a lhaní," řekla obžalovaná.

V noci prý nemohla spát a rozhodla se, že přítelkyni přinutí, aby jí řekla pravdu.

Ráno 12. srpna loňského roku si kolem sedmé hodiny vzala nůž, počkala, až žena půjde do zaměstnání, a sedmkrát ji bodla.

Jedna rána zasáhla plíci oběti. Ženě se naštěstí podařilo utéct do firmy, kde pracovala, a zaměstnanci jí přivolali pomoc.

Sedmdesát hovorů a esemesek

Z.Z. (49) u soudu řekla, že se s obžalovanou rozešla kvůli jejím žárlivým scénám. „Snášela to špatně. Za půl dne jsem měla na telefonu sedmdesát nepřijatých hovorů a SMS," vypověděla žena. Později se opět spřátelily. „Ale řekla jsem jí, že z Náchoda odejdu, takže to nemá budoucnost," uvedla poškozená.

Chodily prý spolu na houby, ale Staškevičová byla nervózní, místy až nepříčetná. Jednou na Z. Z. dokonce vzala klacek, a i když nezaútočila, její přítelkyně z ní začala mít obavy. „Řekla mi, že když mě nebude mít ona, nebude mě mít nikdo," vypověděla žena. Začala se Staškevičové vyhýbat, ale výsledkem bylo, že ji obžalovaná napadla a pobodala.

„Teď zpětně to vnímám jako kravinu," řekla Staškevičová. Jednání v úterý pokračuje.