Lukáš Hlaváček byl jediným společníkem a jednatelem společnosti Optim Trade, s. r. o.,  která byla předlužená a pak musela vyhlásit úpadek. Podle státního zástupce se chtěl Hlaváček zbavit odpovědnosti za další vedení společnosti, ale  13 milionů korun z jejího majetku si chtěl ponechat. Proto se domluvil Mikelsonsem, který byl zcela nemajetný, nepodnikal a ani neměl předpoklady k vedení takové obchodní společnosti, a na podzim v roce 2013 na něj v Praze za půl milionu formálně převedl svůj podíl ve společnosti Optim Trade.

Navíc oba předstírali, že mu předal i 13 milionů korun. Mikelsons hodil účetnictví firmy ještě v Praze do popelnice, zbytek podle obžaloby zničil Hlaváček. Věřitelé firmy tak ztratili možnost získat informace o stavu majetku společnosti.

Hlaváček se také zodpovídá, že nechal účetně vyřadit věci z majetku své firmy, například telefony, fotoaparáty, ledničku a další zařízení v hodnotě 122 tisíc korun, nechal si za firemní peníze pojistit své nové auto značky Volvo  a při sjednávání úvěru na motocykl Suzuki uvedl jako svůj měsíční příjem částku 50 tisíc, ačkoli ve skutečnosti bral osm tisíc korun.

Hlaváček však však vinu odmítl. „Cítím se ve všech bodech absolutně nevinen. Nic takového se nestalo," prohlásil včera u soudu. Podle něj byla společnost řádně prodaná a majetek předaný. O Mikelsonsovi prý neměl sebemenší pochybnost.

Ve čtvrtek hlavní líčení u krajského soudu pokračuje.