Státní zástupce ho viní ze znásilnění, svádění k pohlavnímu styku, z pohlavního zneužívání a vydírání. Obžalovaný M. U. však tvrdí, že jde o komplot ze strany jeho rodiny. „Pravda je taková, že chtěli získat můj majetek a ulevit si tak od dluhů a exekucí,“ řekl v pondělí soudu.

Jednou z obětí byla tehdy devítiletá dcera ženy, která bydlela v sousedství. Od jara 2015 do loňského léta muž prý dívku osahával na intimních místech a obtěžoval ji i jinými způsoby. „Zneužíval přitom její neschopnosti se mu účinně bránit, neboť poškozená vzhledem k nízkému věku a podprůměrným rozumovým schopnostem si nebyla vědoma významu a protiprávnosti jeho jednání,“ uvedl státní zástupce Milan Šimek. Podle jeho slov M. U. také dívce kupoval různé sladkosti, aby o tom nikomu neřekla.

K výpovědi prý dívku navedla jeho vnučka

U soudu však všechno popřel. Dívku prý neznásilnil, naopak o ni pečoval a nechával ji u sebe přespávat. „Její matka se o ni téměř nestarala a měla zájem jen o alkohol,“ vypověděl v pondělí.

Podle jeho slov k němu dívenka poprvé přišla v roce 2014, aby se podívala na jeho psa. „Od té doby ke mně chodívala téměř denně. Prosila mě o večeři a aby se mohla vykoupat,“ líčil u soudu. Dívka po něm prý chtěla, aby jí při koupeli myl záda. To, že by si k ní vlezl do vany, odmítl. „Uvedená vana má asi jeden metr. To, že jsem ji fotil nahatou, je také nesmysl,“ hájil se. Dítě u něj prý přespávalo v oddělené místnosti, když se však chtělo dívat spolu s ním na televizi, připravil do svého pokoje kempinkové lůžko. Dívku si prý k sobě vzal i na Vánoce.

To, že ho děvče obvinilo, vysvětloval tím, že je k tomu navedla a ovlivnila jeho vnučka. Také ona je podle obžaloby mezi oběťmi a také jí prý M. U. nic neudělal.

Jednání v úterý pokračuje.

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Za znásilnění a zneužití nezletilé sestřenice dostal mladík podmíněný trest

Muž: Nebyla tak bezbranná a nevědomá
Obžalovaný svou výpověď v pondělí četl z papíru. Soudu zabrala celé dopoledne, byla však mírnější než jeho výpověď na policii, v níž ostře vystupoval proti matce údajně zneužívané dívky. O dceru se prý nestarala, děvče bývalo často hladové. „Třikrát jsem jí odstranil vši,“ řekl. Tvrdil také, že dívka nebyla tak bezbranná a nevědomá, jak se uvádí v obžalobě. Kradla mu prý cigarety a peníze. O sexuálních otázkách prý byla informovaná, protože se mu svěřila, že viděla, co dělá máma s přítelem pod dekou. Obžalovaný také naznačil, že děvče mohl zneužívat někdo jiný. „Matka ji nechala přespat u nějakého podivína. Připadal mi jako úchyl,“ řekl M. U.