Byl to bleskový proces. Stačil jediný den, než bylo rozhodnuto, na jak dlouhou dobu skončí Mikuláš Bílý ve vězení za loupež, při níž na začátku prosince minulého roku napadl v Havlíčkově Brodě čtyřiasedmdesátiletou seniorku.

Obral ji o něco málo přes tisíc korun, jenže při útoku jí způsobil těžká zanění: Žena utrpěla komplikovanou zlomeninu horního konce kosti loketní, zlomeninu horního konce kosti vřetenní, poranila si koleno, obličej a ruku.

Třiadvacátý trest

„Od té doby mám strach, když mám potkat cizího člověka," řekla paní, která
v té době pracovala jako vrátná. Proto šla domů až po půlnoci.

Recidivista Bílý, jenž žil jako bezdomovec, ji tehdy došel a vytrhl jí kabelku i nákupní tašku. Za to byl odsouzen Krajským soudem v Hradci Králové na osm a půl roku. Verdikt není pravomocný, protože jeho obhájce se odvolal. Případ tak bude pokračovat u Vrchního soudu v Praze.

Bílého přivedla k včerejšímu líčení eskorta, je totiž ve vazbě. Život v poutech pro něj není rozhodně nic neobvyklého. Dnes je mu pětašedesát a už byl odsouzen třiadvacetkrát.

Seděl za znásilnění

„V životě jsem ale přepadovku neměl," vykládal soudci Luboši Sovákovi při výslechu. „Nevím, proč jsem to udělal. Celej život samý krádeže a najednou na starý kolena jsem se zbláznil," divil se. To nebyla tak úplně pravda, dříve už byl odsouzen za znásilnění.

Poslední zločin rovněž patří mezi ty velmi závažné. Proto je horní sazba za loupež až dvanáct let. „V noci jsem se vracela ze zaměstnání. Zpozorovala jsem ho na ulici, sledoval mě," popsala napadená mrazivé chvíle. Nejen kvůli tomu, že byl prosinec. „Stupňovanou silou mi vytrhl kabelku i nákupní tašku a srazil mě na zem," doplnila.

Ve způsobu útoku se predátor i oběť shodují. Bílý však tvrdí, že se paní omluvil. „Řekli jsem jí: Promiňte, ale ja to velmi nutně potřebuju," tvrdil. „Omlouvám se," měl pokračovat.

Navíc se prý ujistil, že je paní v pořádku. „Měla otevřené oči a mrkala. Viděl jsem, že je živá. Kdybych věděl, že jí něco je, tak zavolám záchranku," ubezpečoval soud.

Seniorka však jeho verzi popřela. Loupež podle ní proběhla beze slov.