Vystoupila u soudu jako svědkyně. Mluvila o svém synovi, kterého zavraždil obžalovaný muž.

Polák Sebastian Krystian Goliat se k tomu, že poslední lednový den zabil v Novém Bydžově svého o pět let mladšího krajana, přiznal. Přímo při líčení se pak omluvil jeho matce.

„Velmi lituji toho, co se stalo. Napsal jsem dopis mamince poškozeného s prosbou o odpuštění i když vím, že se něco takového odpustit nedá," pronesl nejprve při výpovědi a poté se obrátil na nešťastnou ženu: „Ještě jednou bych se chtěl omluvit."

Goliat stojí před Krajským soudem v Hradci Králové. 
V případě vlastně nejde o dokázání viny, protože on sám se k činu doznal. „Ano, cítím se vinen," prohlásil. Rozhoduje se tak v uvozovkách pouze o trestu pro něj – ten by se měl pohybovat 
v rozmezí deseti až osmnácti let. Také by měl být vyhoštěn z Česka.

Začal hádku, bouchl kamaráda, řekl

Zločin se stal v noci na 31. ledna v Novém Bydžově. Tady v jednom bytě bydlela skupina devíti Poláků, kteří přijeli do České republiky 
za prací.

„Od odpoledne jsem hráli karty a u toho pili víno. Michal pak odešel do baru a když se vrátil, byl hodně opilý. Bouchl kamaráda, který seděl u stolu. Vyskočil jsem, abych se ho zastal. Začali jsme se hádat a napadl i mne. Pak jsme se porvali," popsal obžalovaný, co se podle něj stalo.

„Můj syn se rád bavil, chodil na diskotéky, do společnosti. Napil se, ale agresivní nikdy nebyl," oponovala při procesu matka poškozeného.

Bitka mezi muži skončila tragicky, Goliat totiž soka dvakrát bodl nožem do prsou. Ten na místě těžkým zraněním podlehl. „Nepamatuji si, kam jsem ho bodnul, byl jsem hodně opilý," pronesl. „Až ráno jsem si uvědomil co se stalo. Že poškozený přišel o život kvůli nesmyslné hádce."

Vliv alkoholu na událost je zřejmý (Polák mohl mít údajně až pět promile v krvi), potvrzuje ho i žalobkyně. „Závažným motivem byl vliv alkoholu obou osob, jak obžalovaného, tak poškozeného," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Co se však dělo poté, 
v tom se rozchází s tvrzením Goliata. On tvrdí, že se snažil oběti pomoci. „Poškozeného vyvedl z bytu, kde ho zanechal svému osudu. Vložil mu do ruky umytý nůž a posléze uklízel místnost, to znamená kuchyň, kde k útoku došlo. Také vypral své oblečení, které měl na sobě," kontrovala státní zástupkyně.

Druhý obžalovaný měl pomáhat, teď je nezvěstný
Dva obžalovaní měli stát 
v úterý před hradeckým soudem. Vedle Poláka viněného z vraždy také jeho kamarád Artur Piotr Fic. Jemu hrozí za takzvané nadržovaní čtyřleté vězení.
Fic, jenž není ve vazbě, však na líčení nedorazil a nepodařilo se ani zjistit, kde momentálně pobývá. Proto bude jeho případ řešit okresní soud.
Ficovi je kladeno za vinu, že po vraždě pomáhal pachateli zakrýt stopy. Například utíral dveře  potřísněné krví. Vedle toho
nabádal další muže bydlící na ubytovně, aby policii neprozradili, co se vlastně v onu osudnou noc stalo. „Vyzýval je, aby říkali, že „nikdo z nich nic neviděl, že všichni spali", tedy, že nikdo nezná žádné konkrétní skutečnosti, které se týkají smrti poškozeného," stojí 
v obžalobě.