Rozpuštěné léky

Mezi nejčastěji vyráběné a distribuované drogy v kraji patří v současnosti pervitin a marihuana. „Jejich výroba a pěstování se šíří hlavně v oblastech s vysokou nezaměstnaností na Trutnovsku a Náchodsku," řekl kriminalista Luděk Čížek.

V současné době na drogových deliktech v Královéhradeckém kraji pracuje 22 policistů, policejní ředitel Martin Červíček však nevyloučil, že v budoucnu by se jejich počet mohl zvýšit. „Dneska máme takových informací a různých poznatků k drogové problematice, že kdybych měl trojnásobný počet policistů specializovaných na drogovou problematiku, tak to bude málo," řekl policejní ředitel.

Výrobu pervitinu v kraji ovlivňuje blízkost Polska, odkud se vozí léky potřebné  k jeho přípravě. Celníci a policisté například letos v únoru zadrželi Bulhara, který převážel 46 tisíc kusů léků, z nichž by bylo možné vyrobit téměř sedm kilogramů pervitinu.

Loni pašeráci zkoušeli převážet rozpuštěné léky v plastových lahvích. Vycvičený pes však láhve v autě  našel.

Největší pěstírna
Největší pěstírnu za loňský rok policie odhalila v Trutnově. Zřídil ji 31letý Čech a tři Syřané ve věku 33, 40 a 50 roků. Hrozí jim odnětí svobody na osm až dvanáct let. „Při domovní prohlídce policisté objevili 1020 rostlin 80 centimetrů vysokých, z kterých by mohlo být minimálně 30 kilogramů sušiny v hodnotě asi tří milionů korun," uvedl Ludvík Berger. Skupina mužů prý měla v úmyslu sušinu vyvážet do západní Evropy.

Roste „velkovýroba"

Loni v kraji policie v souvislosti s drogovými delikty obvinila 181 lidí.

Policisté upozornili, že roste množství vyrobeného pervitinu, ale přitom klesá počet varen. „Malovýrobců", kteří vařili jen pro sebe a své přátele ubývá. „Za poslední tři roky se zvýšil počet velkých varen, na nichž se podílejí i cizinci," řekl  kriminalista Ludvík Berger.

Největší varnu pervitinu, kterou policie dosud v kraji odhalila, provozovalo deset lidí, devět z nich bylo obviněno. „Od roku 2009 vyrobili nejméně deset kilogramů pervitinu, za což mohli utržit až 15 milionů korun. Pervitin prodávali stálé klientele na Královéhradecku," uvedl Ludvík Bergr.

Podotkl, že kvalita drogy byla velmi dobrá. Pachatelé nakupovali a dováželi z polského Klodzka léky, které obsahují  pseudoefedrin. Všechno se prozradilo, když v dubnu roku 2013 celníci chytili  dva z nich na hraničním přechodu ve Staré Olešnici. Šéfovi skupiny soud udělil deset a půl roku vězení.

S odhalováním  a vyšetřováním drogových deliktů by měl v budoucnu pomoci také chystaný česko-polský projekt, který by měl policii zajistit potřebnou techniku.