Celkem podle policie mají na svědomí jednačtyřicet případů spáchaných v období 2006 – 2013. „Jejich podstatou bylo ve většině jednání, při kterém obvinění poskytovali půjčky zajištěné právy k nemovitosti osobám z Trutnovska, Náchodska, Královéhradecka i Ústeckoorlicka," uvedla mluvčí Iva Kormošová.

Poškození se prostřednictvím inzerátu nebo na doporučení známých obraceli na obviněné se žádostí o poskytnutí finanční půjčky.

Obvinění s nimi jednali, pokud mohli požadovanou půjčku zajistit domem či bytem ve svém vlastnictví a hodnota jejich nemovitosti výrazně převyšovala výši požadované půjčky. Jelikož se půjčky pohybovaly od 20 tisíc až po stovky tisíc korun, ceny nemovitostí je několikanásobně převyšovaly.

Pečlivě si vybírali

Pokud poškozený nebyl schopen včas a řádně splácet, prodali jeho nemovitost až v řádech milionů, přičemž výtěžek si ponechali pro svoji potřebu.

Zaměřovali se na osoby, které se nacházely v obtížné životní situaci a vlastnily domy nebo byty. V některých případech byli poškození osobami, které byly zcela či částečně zbaveny svéprávnosti.

Při podpisu smlouvy o půjčce obvinění využívali neznalosti práva poškozených osob a předkládali jim k podpisu zpravidla smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva,  ačkoliv jim tvrdili, že se jedná o zástavní smlouvu či jinou smlouvu v souvislosti s požadovanou půjčkou.

Zároveň jim stanovovali krátké termíny na splacení celé půjčky. Byli si vědomi, že poškození s ohledem na své finanční možnosti nebudou patrně schopni dostát svým závazkům.

Na základě podepsané smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva a návrhu na vklad, vlastnické právo nemovitosti přešlo  na společnost jednoho z obviněných. Poškozené z nemovitosti vystěhovali, a pak ji prodávali. Rozdíl mezi půjčkou a prodejní cenou však poškozeným nevypláceli.

Třem obviněným hrozí trest odnětí svobody až na deset let, zbývající mohou jít za mříže až na osm let.