Zlo nikdy nespí! Dlouhá léta platící pořekadlo lze úspěšně vztáhnout i na zloděje osobních věcí. Jen za posledních šest měsíců prověřovali policisté v Hradci Králové celkem 134 případů krádeží. Jen slabou náplastí pak může být fakt, že v předcházejícím roce vyšetřovali policisté ze stejně dlouhé období o devět krádeží méně.

Na vině je nepozornost majitelů

Zcela mylná je představa těch, kteří se domnívají, že nápaditosti zlodějů se lze jen těžko bránit. Mnohdy by postačilo, kdyby si lidé dávali na své osobní věci pouze větší pozor.

Své by o tom mohl vyprávět 62letý muž, kterého v úterý obrala o peněženku v hradeckém baru neznámá dívka. Ta se k důvěřivému muži přitiskla u výherního automatu a peněženku mu odcizila z kapsy kalhot. Poškozený tak přišel nejen 
o finanční hotovost ve výši osmi tisíc korun, ale i o doklady a platební karty.

Na noc z pondělí na úterý bude nerad vzpomínat i 27letý muž. Ten si odložil svou tašku na zem pod barovou židli, načež jí již nevěnoval patřičnou pozornost. To až do okamžiku, než zjistil, že mu z ní zmizela peněženka s doklady a platební kartou. Chudší byl o finanční hotovost převyšující tisíc korun.

Na výlet do města pod Bílou věží nebude v dobrém vzpomínat 24letý muž z Uherského Brodu. Ten si koncem června nedal patřičný pozor v restauraci a přišel o svůj mobilní telefon 
v hodnotě pěti tisíc korun.

V centru Hradce Králové byl okraden i muž z Olomouce. Tomu bylo odcizeno hned několik věcí. Kromě mobilních telefonů a peněz kupříkladu i kapesní nůž 
či dýmka s tabákem.

Kapsářům se však daří 
i mimo území krajské metropole. Nepříjemnou zkušenost má čerstvě za sebou 
i 46letá žena, která byla minulý týden okradena 
v Novém Bydžově. V objektu místní firmy si odložila peněženku s finanční hotovostí a pěti platebními kartami. Toho využil neznámý zloděj, který si osvojil nejen platební karty, ale i finanční částku o hodnotě jednoho tisíce korun.

Oslava narozenin zhořkla i dvacetiletému mladíkovi. Ten se pustil v hradeckém baru do hovoru s neznámou slečnou, aby posléze zjistil, že mu chybí peněženka s veškerou finanční hotovostí.

Na nepozornost doplatila i mladá cizinka, která si zapomněla kabelku před zkušební kabinkou. S kabelkou a doklady se sice znovu setkala, ale mobilní telefon v hodnotě sedmnácti tisíc korun jí byl odcizen.

Apel policistů? Hlídejte si své osobní věci

Jak z uvedených příkladů vyplývá, leckdy by se spoluobčané vyhnuli potížím, pokud by si své osobní věci pečlivěji hlídali. Ostatně na to apelují i samotní policisté. Většina krádeží byla totiž provedena rychle a nepozorovaně a poškození se tudíž se svými věci jen zřídka kdy znovu shledávají.