VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poloprázdný pult. V prodejně objevili nepoživatelné maso

Královéhradecko, Hořice - Více než šedesát kilogramů zkaženého a prošlého masa a masných výrobků odhalila kontrola v hořické prodejně. Obchod funguje dál.

16.6.2017
SDÍLEJ:

V hořické prodejně veterináři objevili 60 kilo prošlého masaFoto: SVS

Někomu maso voní, jinému nikoli, ale když je zkažené, poznají to všichni. Na nedostatečnou úroveň hygieny a zápach v prodejně masa společnosti PMU CZ a.s. v objektu místního Lidu upozornil veterináře anonymní telefonát. Výsledek „přepadovky" byl překvapivý.

Kontrola obratem

Kontrola se na místo vydala hned druhý den.

„Byl to opravdu velký nález, vzhledem k tomu, o jak malou provozovnu se jedná. Téměř denně vyjíždíme na kontroly, ale dlouho jsme nezaznamenali takový případ jako v Hořicích," uvádí Jiří Vrubel, zástupce ředitele krajské veterinární správy.

Pracovníci zajistili více než šedesát kilogramů skladovaného masa, masných výrobků a polotovarů. Zboží již vykazovalo smyslové změny nebo mělo prošlé datum použitelnosti.

Reklamujte i jídlo

„Před časem jsem si tam koupila mleté maso. Že není v pořádku jsem zjistila až doma, vyhodila jsem ho. V prodejně mají u pultu málo zboží. Všimla jsem si, že pro maso chodí spíš do skladu," tvrdí zákaznice Eva Stejskalová.

„Často tam nenakupujeme, zápachu jsem si nevšimla, grilují tam kuřata, to je cítit hodně. Jednou jsem musela vyhodit sekanou, co jsem si zde koupila, na jiný problém jsem nenarazila," konstatuje další z žen, která tu občas nakupuje.

„Lidé, kteří zjistí problém, volají na veterinární správu. Místo toho by měli jít zpátky do obchodu a zboží vrátit. Čeští zákazníci nejsou zatím zvyklí reklamovat potraviny," radí lidem Vrubel.

S provozovatelem prodejny bude zahájeno správní řízení. Může mu být vyměřena pokuta až padesát milionů korun. „Jedná se o kompletní selhání zaměstnanců, ale zodpovědný je provozovatel," říká Vrubel. Veterinární správa nařídila likvidaci zmíněných potravin a její zástupce dodává, že provozovna má počítat s vyšší frekvencí kontrol.

Jak poznáte, že je maso zkažené?
Jako první vás bude varovat pohled na maso. Pokud má zelenou či tmavomodrou barvu, rozhodně jej nekupujte ani nejezte. Obezřetní buďte také v případě, že je maso lepkavé a slizké.
Čich vás zajisté také nenechá na pochybách. Pokud maso, které si chcete doma připravit, nepříjemně zapáchá, pravděpodobně je zkažené. Pokud masné produkty nebyly správně skladovány a zpracovány, můžou vás potrápit bakteriální střevní obtíže, například salmonelóza či kampylobakterióza (průjmové onemocnění).

Autor: Veronika Peclinovská

16.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

CIAF 2017

Oblíbená letecká přehlídka CIAF 2017 již klepe na dveře

Ilustrační foto

„Po delší době v Kunčicích zvítězíme“

První porážka v přípravě. Hradec přemohli liberečtí Tygři

Hradec Králové - Poprvé v přípravě hokejisté Hradce Králové nastoupili na ledě soupeře a hned si připsali první porážku.

V Kratonohách lákají diváky nejen na fotbal

Kratonohy - „Sršni“ se po sloučení s Olympií chtějí v budoucnu stát druhým největším klubem v celém kraji.

Hiphopeři jsou v Hradci. Obchody brali útokem

Hradec Králové - Hip hop kemp, festival, kteří někteří Hradečáci odmítají, ale druzí milují, opět rozhoupe v rytmu rapu hradecké letiště. Jeho šestnáctý ročník začíná právě dnes.

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení