„Jsme nevinní," tvrdili od začátku procesu. Na první pokus jim soud uvěřil, ale podruhé skončili velmi špatně.

Roman Řehořek s Alešem Pekou byli za podvody odsouzeni Krajským soudem 
v Hradci Králové k šestiletému vězení (oba). Přitom vloni – při prvním projednávání – byli osvobozeni.

Roman Řehořek a Aleš Peka vedli společnost Genesis-Soex CZ, která dovážela   netříděný použitý textil a 
v Česku ho třídila. Část pak dodala do maloobchodní sítě, část vyvážela na Slovensko a zpět do Německa.

Řehořek jako jednatel a  Peka jako ředitel společnosti podle obžaloby  od ledna 2008 do května 2009 objednávali od českých i zahraničních firem zboží a služby, přestože věděli, že jejich firma je v úpadku a dodavatelům nebude moci zaplatit. Celkem společnost dluží pětatřiceti obchodním partnerům více než 55,5 milionu korun.

„Rozhodovali o přijetí závazků, provádění plateb i o tom, kterému věřiteli bude zaplaceno a kterému ne," řekl státní zástupce.

Obhájkyně tvrzení žalobce odmítly. Podle nich se znalci shodli, že společnost nebyla 
v úpadku, takže obžalovaní obchodním partnerům nemohli nic zamlčovat. Obhajoba argumentovala také tím, že společnost byla v době, o níž mluví obžaloba, násilně převzata a muži na ni neměli vliv.

Také podle Řehořka za vším stál nátlak jejich obchodního partnera, který chtěl firmu získat. „Hlavním cílem celé akce bylo zmocnit se společnosti," uvedl Řehořek.

Při prvním líčení byli vyslyšeni, při dalším ne.

Proč krajský soud rozhodl v prvním líčení opačně?
Psal se duben minulého roku, když Roman Řehořek s Alešem Pekou, muži obžalovaní z podvodů za více než 55 milionů korun, odešli od Krajského soudu 
v Hradci Králové jako svobodní.
Obhájkyně obou mužů tehdy 
v závěrečném návrhu požádaly soud, aby jejich klienty zprostil obžaloby, protože se trestných činů nedopustili. Soud jim dal za pravdu. „V žalobním návrhu označený skutek není trestným činem," uvedl tehdy předseda senátu Petr Mráka. Pětatřicet věřitelů, kteří přišli celkem o 55,13 milionu korun, soud s jejich nároky odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.
Po roce je ale všechno jinak. Dvojice mužů byla odsouzena 
k velmi tvrdým trestům, oba by si měli odsedět ve vězení šest roků. Soud tak dal na  státního zástupce, který tvrdil, že jako jednatelé firmy objednávali služby, ač věděli, že za ně společnost nebude moci zaplatit.