Szedela napadl bezdomovce loni v říjnu ve Dvoře Králové nad Labem. Byl opilý a muže podezíral, že mu ukradl peněženku. Malý subtilní mladík srazil protivníka na zem a pak ho bil pěstmi tak brutálně, že mu doslova rozmlátil obličej. Podle soudní lékařky se muži zbortily obličejové kosti, následkem čehož mu zapadl jazyk, začal krvácet do dýchacích cest i do zažívacího ústrojí a nemohl dýchat. Rány způsobily oběti i zlomeniny žeber a krvácení do mozku.

Prognóza lékařů byla nepříznivá

Strážník městské policie bezdomovce našel bez známek života, a i když se záchranářům podařilo zraněného resuscitovat, muž později v nemocnici zemřel.

„Po celou dobu hospitalizace byl v hlubokém bezvědomí a jeho prognóza byla lékaři hodnocena jako nepříznivá," uvedla včera u soudu znalkyně Lenka Zátopková. Podle ní se oběť vůbec nebránila. „Nebyla nalezena žádná poranění typická pro sebeobranu," upozornila soudní lékařka.

Mladík, který měl osudného večera v krvi asi 2,5 promile alkoholu, se k činu nejprve přiznal. U soudu však hovořil jinak a snažil se naznačit, že pachatelem je někdo jiný. Připustil, že bezdomovci dal dvě facky, ale když od něj odcházel, byl prý muž pořád při vědomí.

Vynucuje si uznání agresivním chováním

Podle soudních znalců je však Szedela násilnický a agresivní. „Jeho chování je neřízené a impulsivní. Má snahu vynucovat si uznání a obdiv okolí svým agresivním chováním," charakterizoval obžalovaného psycholog Jiří Klaban. Mladík navíc svou agresivitu téměř nezvládá. Například když pobýval v azylovém domě, brutálně napadl ruského spolubydlícího.

Znalec upozornil, že i když je obžalovaný drobné postavy, je pohybově i silově zřejmě velmi zdatný.

S obžalovaným byly problémy už od dětství, pobýval v dětských domovech a výchovných zařízeních, a když dosáhl patnácti let, jeho chování se ještě zhoršilo. Učil se ve dvou učebních oborech, ale ani jeden neukončil. „Nemá pracovní návyky, pracuje jen proto, aby měl peníze na alkohol," řekl Jiří Klaban.

Mám chvípnout ve vězení nebo na ulici?

Také uvažování mladého muže je zvláštní. Podle znalce je sice sám se sebou a se svým životem nespokojený, ale nemá snahu s tím cokoli udělat. „Nikdy si z ničeho nevzal ponaučení. Řekl mi: Mám chcípnout ve vězení nebo na ulici?" uvedl znalec.

K tomu, zda se mladík dokáže napravit, byl psycholog velmi skeptický: „Občanská adaptace je do budoucna nejistá… Resocializace je velmi málo pravděpodobná."

V pátek hlavní líčení u královéhradeckého krajského soudu pokračuje.

Soud začal konfliktem příbuzných
Hlavní líčení začalo ve středu dopoledne a jeho úvod byl velmi rušný. K soudnímu jednání se dostavili jak příbuzní obžalovaného, tak pozůstalí po zemřelém. Urážlivým výkřikům v soudní síni musel udělat rázný konec předseda senátu Luboš Sovák. Jednoho z účastníků dokonce vykázal ze soudní síně.